Lekker op vakantie, maar dan anders: ruil je huis met een Italiaan

© Privéfoto
Utrecht - Het is weer om lekker bij de haard te blijven zitten en plannen te maken voor de zomervakantie. Als je er wel uit wilt, is er de Vakantiebeurs. Toch kan het ook anders. Vandaag stelden enthousiaste woningruilers hun huis open om kennis te maken met een andere manier van vakantie vieren.
Zo kan je zelf lekker in een huis in bijvoorbeeld Franrijk gaan zitten, terwijl de Fransen vakantie vieren in Utrecht. Je betaalt niets voor de accommodatie. En dat kan ook in bijvoorbeeld Marokko, Spanje of Noorwegen.
Femke Breukels woont samen met haar vrouw en drie kinderen in een jaren-dertig-woning in het Utrechtse Tuindorp. Zo’n zes keer per jaar trekt ze de deur van het huis achter zich dicht en gaat op vakantie. “Met zijn vijven op vakantie is een dure aangelegenheid”, legt ze uit. Dat is één van de redenen waarom het gezin Breukels voor woningruil kiest.

Commercieel platform

“We komen door heel Europa en zijn zelfs ook in Marokko geweest”, vertelt ze enthousiast. “We hebben twee meiden van zeventien en een zoon van negentien. Die vinden het nog steeds leuk om met ons mee te gaan.”
Voor het ruilen van de woningen maakt Femke gebruik van een commercieel platform, HomeExchange. Daarvoor betaal je een contributie van 160 euro per jaar, en dan mag je onbeperkt ruilen. “Het kan op twee manieren, je kan één op één ruilen, dus dan zit een Italiaans gezin in ons huis, en wij in het huis van hen”, legt Femke uit. “Maar je kan ook je huis ter beschikking stellen zonder te ruilen. Dan krijg je punten. En die punten kan je dan op een ander moment zelf gebruiken.”
Tekst gaat verder onder foto:
Femke is veel tijd kwijt achter de laptop
Femke is veel tijd kwijt achter de laptop © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Het bedrijf organiseerde vandaag een openhuizendag. Belangstellenden die meer over het concept zouden willen weten konden zich aanmelden voor een bezoek aan één van de huizen. Ook de Breukels’ hebben zich voor de Open Huisdag aangemeld.
Het gezin gaat elke schoolvakantie op reis. In de zomer ruilen ze niet, maar gaan naar een bergkamp in de Alpen. “Dan zitten er drie weken andere mensen in ons huis.” En dat is dan ook wel weer handig, want dan kunnen die voor de twee katten en de kippen zorgen. “Andersom waren wij eens ergens waar we voor een ezel, geiten en kwartels moesten zorgen. En we kwamen eens in een huis met allemaal raskatten. Die mochten echt niet naar buiten, om te voorkomen dat ze door een bastaard bezwangerd zouden worden. Dat was wel stressen.”
Tekst gaat verder onder foto:
Schattig maar stressvol: de raskatten
Schattig maar stressvol: de raskatten © Privéfoto
De charme van de woningruil is dat je op plekken komt waar je anders nooit aan zou denken. Zo was het echtpaar onlangs een weekend in het Noord-Franse Lille. “Een hele leuke stad, voor een paar dagen.” Daarnaast heb je veel meer contact met de lokale bewoners, dan je zou hebben als je in een hotel zit. Ook heb je veel meer ruimte ter beschikking. En dan kom je ook nog eens in een huis waar alles al aanwezig is.
Je zou denken dat het minder prettig is dat vreemden in jouw bed slapen, maar daar heeft het echtpaar geen enkele moeite mee. En ook de kinderen vinden het prima. “Soms heb je wel dat pubers het lastig vinden dat er een ander aan hun spullen zit, of in hun bed slaapt. Daar houd je dan rekening mee.” Daarnaast moet je wel een huis zoeken met ongeveer dezelfde samenstelling als je eigen gezin. Anders moet een 19-jarige zich opvouwen in een kinderbedje.

Geen zwembad

Femke is vooral enthousiast en noemt alleen maar voordelen. Maar soms gaat het ook wel eens fout. “In Kroatië kwamen we in een vakantiewoning terecht, en dus niet in een woonhuis. Ook was ons voorgespiegeld dat er een zwembad bij het huis was, maar dat bleek niet het geval. Toch hadden we niets te klagen, er was een strandje om de hoek.” De eigenaar, een Rus, had het pand duidelijk mooier voorgesteld dan het was, en dat corrigeert zich vanzelf, zegt Femke, omdat er dan negatieve reviews bij het huis komen te staan.
Het is een goedkope vorm van vakantie want de ruil gaat met gesloten beurs. En dat zorgt er voor dat de vakantiegangers veel meer betrokken zijn bij het huis. “Zo was er eens een Italiaans gezin, met schoonmoeder en al, die in ons huis verbleef. Die man stoorde zich aan het lekken van de kraan. Hij heeft voor 90 euro een nieuwe gekocht en die geplaatst. Hij wilde niet eens het geld terug hebben.” Het toont de zorg en aardigheid van de woningruilers, zo benadrukt Femke. “Dat is voor mij heel belangrijk.”
Tekst gaat verder onder foto:
Nieuwe kraan
Nieuwe kraan © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Femke heeft een instructiemap klaarliggen. Daarin staat niet alleen hoe de afstandsbediening werkt, maar er staan ook tips in voor de tijdelijke bewoners. Zo verwijst ze naar een wijkrestaurant in een oud badhuis. Zo’n map met tips hoort er wel een beetje bij. “Wij zaten eens in Toscane en werden verwezen naar een restaurantje in the middle of nowhere. Die ober vond het fantastisch dat we er waren, maar hij sprak geen woord Engels of zo. Er kwamen nooit toeristen.”
Het gezin had een geweldige maaltijd, behalve één van de dochters. “Die is vegetariër. Toen we vroegen wat ze voor haar hadden, via Google Translate, was de man diep beledigd. Hij legde uit dat Italianen van heinde en ver naar zijn restaurant kwamen voor het malse vlees van eigen vee. Vegetarisch, daar deed hij niet aan.”
De negatieve ervaringen met de huizenruil zijn op één hand te tellen. “Het kost heel veel tijd, in de kerstvakantie ben ik dagen bezig achter de laptop om een goede match te vinden.” En heel soms wordt er getwijfeld aan de goede bedoelingen van een aanvraag. “Die weiger ik dan.” Ook is het echtpaar twee dagen bezig met het huis aan kant maken als ze zelf op vakantie gaan.
Tenslotte de Open Dag, hoeveel aanmeldingen zijn er om te komen praten en kijken? “Nou, precies nul.”
De instructie én een lekkere fles wijn
De instructie én een lekkere fles wijn © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel