Opluchting over openblijven kinderhartcentrum, zorgminister teleurgesteld

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - UMC Utrecht is opgelucht dat het kinderhartcentrum open mag blijven. Dat zegt medisch afdelingshoofd kindergeneeskunde Frederique van Berkestijn. "Het voelt alsof onze kwaliteit van zorg gezien en gehoord wordt. En dat is echt goed voor het Wilhelmina Kinderziekenhuis en voor de stad Utrecht."
De rechter besloot vandaag dat het kinderhartcentrum van UMC Utrecht en het centrum van Leiden/Amsterdam open mogen blijven. Volgens de rechter was de keuze van oud-minister Ernst Kuipers om de centra te sluiten niet weloverwogen.
Als het kinderhartcentrum zijn deuren zou moeten sluiten was dat rampzalig geweest voor de kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, zegt Van Berkestijn: "We hebben een kinderziekenhuis waarbij de zorg met elkaar verbonden is. Als je daar een stukje uitneemt, is dat niet goed voor de kinderen die hier behandeld worden. Dat zou betekenen dat een kind met kanker naar een andere plek in Nederland moet, als het iets krijgt aan het hart."

Nieuwe zorgminister teleurgesteld

Demissionair zorgminster Conny Helder betreurt het besluit van de rechter om de kinderhartcentra in Utrecht en Leiden/Amsterdam open te houden "ten zeerste". Helder neemt de taken van oud-minister Ernst Kuipers over, die stopte gister per direct. Helder spreekt van "slecht nieuws" voor alle betrokkenen, en vooral de patiënten. De minister gaat de komende weken kijken hoe het nu verder moet met de concentratie van de kinderhartcentra. Ze gaat in gesprek met patiënten, betrokkenen en alle UMC's.
De Hartstichting noemt het besluit van de rechter zorgwekkend. De concentratie is volgens hen "noodzakelijk" om de kwaliteit van de operaties te verbeteren. "Dat kan alleen in intensieve samenwerking op een beperkt aantal locaties in Nederland", stellen ze. Het maakt ze niet uit hoeveel centra precies overblijven en in welke steden die gevestigd zijn.
Ook het Erasmus MC in Rotterdam is teleurgesteld over de uitspraak. "Met de vertraging die dat tot gevolg heeft voor deze zorg in Nederland is niemand gediend. In de eerste plaats patiënten niet", zegt het Erasmus MC. Volgens het ziekenhuis is concentratie van kinderhartchirurgie "essentieel om de kwaliteit van zorg nog verder te verbeteren".
UMC Utrecht werkt sinds oktober vorig jaar samen met het kinderhartcentrum in Leiden/Amsterdam. De kritiek van minister Kuipers was dat chirurgen te weinig operaties doen om een goede kwaliteit te behouden, maar dat is volgens het UMC opgelost. "We vragen patiënten niet om te reizen, maar we vragen dat aan de professional. Doordat chirurgen op verschillende plekken opereren, komen ze toch aan die aantallen."