Bewoners verliezen strijd tegen asfalt, D66 steunt plan Weerdsingel

Eerdere protesten voor het behoud van de rotonde
Eerdere protesten voor het behoud van de rotonde © Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - In de Utrechtse gemeenteraad tekent zich een meerderheid af voor het asfalteren van de Weerdsingel Oostzijde. Dat is een tegenvaller voor bewoners van de singel die zich al jaren verzetten tegen de plannen. Zij willen liever klinkers.
De strijd over de Weerdsingel speelt al jaren. Wethouder Lot van Hooijdonk wil graag rood asfalt zodat fietsers comfortabel kunnen doorrijden. Ook wil ze de rotonde opheffen. De buurt wil de rotonde en klinkers in de straat behouden. Bewoners vrezen dat de singel een racebaan voor auto’s wordt.
Lang was onduidelijkheid of de plannen van de wethouder op een meerderheid in de gemeenteraad konden rekenen. D66 twijfelde lang over asfalt of klinkers. In de wandelgangen bleek dat D66-raadslid en woordvoerder over het onderwerp Joost Vasters liever voor klinkers zou kiezen. D66 maakt deel uit van de coalitie, en daarom stemt hij toch voor het plan van de wethouder en dus voor asfalt. Het argument van D66 is dat in een beleidsstuk, de omgevingsvisie binnenstad, is vastgelegd dat de hele singel rood asfalt voor fietsers krijgt.

Politieke draai

In een vorig collegeperiode maakte de PvdA deel uit van de oppositie. In die tijd waren zij tegen asfalt op de Weerdsingel. Nu de PvdA in het college zit blijken ze voor asfalt. De VVD merkte op dat de PvdA dus een draai gemaakt heeft.
De bewoners beraden zich op vervolgstappen en onderzoeken de mogelijkheden om bij de Raad van State een procedure te beginnen.