Onbetrouwbaar en kans op een wak: zo verliep de zoektocht naar natuurijs om te schaatsen

Utrecht - De zoektocht naar dik natuurijs begon vanochtend bij zonsopgang. Gewapend met zaag en meetlint trokken schaatsliefhebbers langs plassen en vennetjes. Het ijs lijkt overal te dun, op de dikste plekken is het nauwelijks 3 centimeter. Tot in de verte het gekraak klinkt van een waaghals die wel durft en dan volgt de rest snel.
Op zoek naar dik ijs
IJsmeester Fred Geers zie je in ieder geval niet als eerste op het ijs. "Ik laat liever anderen voor gaan", zegt hij lachend. "En ik ga zeker niet naast iemand van 90 kilo staan", voegt hij toe, doelend op het risico om door het ijs te zakken. "Primeurschaatsen", noemt Geers het. Wie durft als eerste het ijs op? In Leersum willen mensen met eigen ogen zien hoe dik het ijs is. Maar velen keren onverrichter zake terug.
En dan gaat het om lef. "Het gaat om de enkeling die het 't eerst probeert", zegt Geers. "De plassen zijn elk jaar verschillend. De ene keer moet je daar als eerste zijn, en de andere keer moet je op een andere plek zijn." Normaal gesproken zou het kunnen, na drie nachten flinke vorst. "Maar de wind heeft ons parten gespeeld", vertelt hij.

'Daar schaatst iemand!'

Schaatsfanaat Harmen Bouter zaagt op meerdere plekken langs het Leersumse Veld een stuk ijs uit het water, om vervolgens te meten hoe dik het is. "2,5 centimeter", zegt hij gespannen. "Ik weet niet of ik het durf." Hij loopt verder met vijf anderen. Ze horen iets kraken in de verte. "Er schaatst al iemand!"
Dan gaan de zaag en het meetlint aan de kant, want als één iemand het kan, kunnen er vast meerderen op. De telefoon wordt voor de zekerheid aan de kant gelegd. "Sommigen riskeren het: een natte broek", zegt ijsmeester Geers. "Die zijn er zo op gebrand om vroeg op het ijs te zijn, dat ze het er zelfs voor over hebben." Dat blijkt wel als even later één van de mannen in een wak valt. Hij komt met de schrik vrij en lijkt er niks aan over te houden. Maar ijsmeester Fred Geers is gewaarschuwd en concludeert: "Het ijs is nog onbetrouwbaar." Morgen weer een nieuwe kans.