Doodsbange dieren en angstige mensen: veel klachten bij Utrechts vuurwerkmeldpunt

Utrecht - Utrechters hebben tussen 1 november en 7 januari meer dan 900 meldingen van vuurwerkoverlast gedaan bij het speciale meldpunt van de Partij voor de Dieren (PvdD). Een jaar eerder kwamen er 350 meldingen binnen. Volgens de partij gingen de meeste meldingen over doodsbange huisdieren, in paniek opvliegende wilde vogels en angstige mensen.
Veel klachten kwamen uit de wijken Pijlsweerd, Ondiep, Oog in Al en Vleuten De Meern. Ook kwamen berichten binnen dat jongeren expres vuurwerk gooiden naar dieren en ook naar mensen die ze daarop aanspraken. Daarnaast gaven sommige Utrechters aan dat in hun buurt vrijwel het hele jaar door vuurwerk wordt afgestoken.
De Partij voor de Dieren zegt "'geschrokken te zijn" van het aantal en de ernst van de meldingen. PvdD-fractievoorzitter Maarten van Heuven: “Deze meldingen onderstrepen wederom hoe groot het vuurwerkprobleem is in Utrecht (en Nederland), niet alleen tijdens de jaarwisseling, maar ook daarvoor en erna. Wij pleiten al jaren voor een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten. Genoeg is genoeg."

'Het loopt de spuigaten uit'

De partij stuurt de meldingen door naar de gemeente. " Het loopt echt de spuigaten uit voor heel veel mensen en dieren. We blijven strijden voor een vuurwerkvrij Utrecht.”
Ook brengt Van Heuven de kwestie morgen aan de orde tijdens het wekelijkse vragenuur van de gemeenteraad, Daarbij krijgt hij steun van GroenLinks en de ChristenUnie.
In Utrecht wordt al jaren gesproken over een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten. In 2024 gaat een zogeheten burgerberaad daarover discussiëren.