Eerste schaatsers op Utrechts natuurijs, waaghals Bert zakt erdoorheen

Utrecht - Waar de afgelopen dagen al honderden schaatsliefhebbers de Utrechtse ijsbanen betraden, probeerden vanochtend ook de eerste waaghalzen het natuurijs in onze provincie uit. Op Het Leersumse Veld zakte een man rond 09.30 uur door het ijs. "Het kraakt aan alle kanten."
Waaghals Bert probeerde een andere schaatser te achterhalen. Maar bij het sprintje zakte hij door het nog te dunne ijs. "Eerst met zijn benen en daarna voorover met z'n gezicht", vertelt RTV Utrecht-verslaggever Tessa Beijer. "Hij ging echt kopje onder. Het was een hel harde klap, ik zag het voor m'n neus gebeuren." Het lijkt erop dat Bert, op wat schrammen na, met de schrik is vrijgekomen.
Schaatser zakt door ijs
Bert was niet de enige die vanochtend op Het Leersumse Veld te vinden was. De parkeerplaats bij de plas stond vol en op het ijs waren zeker tientallen waaghalzen te vinden. "Het ijs kraakt aan alle kanten, maar ook nu schaatsen er nog mensen", aldus Beijer.
Vanochtend werd het ijs van Het Leersumse Veld op diverse plekken gemeten. De dikte varieerde toen tussen de 2,5 en ruim 3 centimeter.

Pluismeer in Lage Vuursche

Ook op het Pluismeer werd vanochtend het ijs getest. Dat gebeurde door de Soester architect Albert Luijk. "Ik ben er een half uurtje op geweest. En het was net genoeg voor één persoon. De barsten vlogen erin en op sommige plekken zag ik het water al door de scheuren komen."
Luijk stapte rond 08.00 uur het ijs op. "Op de meeste plekken kon ik wel komen, maar ergens in een hoek zat nog een wak met ganzen. Ik zou het nu nog niemand aanraden hier te komen. Sterker nog: hopelijk blijven mensen vandaag van het Pluismeer af, anders is een groot deel van het ijs voor morgen al kapot."

Henschotermeer, Molenpolder en Maarsseveensevaart

Vanochtend om 07.40 uur, kort voor zonsopkomst, nam ijskenner Fred Geers al poolshoogte bij Het Leersumse Veld. "Er kan hier absoluut niet geschaatst worden", zei hij toen. Ook over de Amerongse Bovenpolder was hij resoluut: "Veel water, veel wakken. Het ijs dat daar lag, zag er slecht uit."
Later op de middag maakte Geers nog een rondje langs andere Utrechtse plassen. Over het Henschotermeer bij Woudenberg kon hij kort zijn: "Dat ijs is te dun, aan de kant ging het direct kapot." Ook de Molenpolder bij Tienhoven is nog niet begaanbaar. Wel zag Geers al schaatsers bij de Maarsseveensevaart: "Al is dit ook nog niet heel betrouwbaar voor veel schaatsers."
Eerste schaatsers op Utrechts natuurijs