Natuurijs of schaatsbaan: hier kun je (nu het nog kan) schaatsen in de provincie Utrecht

© Fred Geers
Utrecht - Het heeft flink gevroren vannacht en dat betekent dat er ook vandaag nog naar hartenlust geschaatst kan worden op opgespoten banen en enkele meren en plassen in de provincie Utrecht. Overal wordt er wel met een schuin oog gekeken naar de stijgende temperaturen, in de middaguren wordt er namelijk dooi verwacht.
IJsclub Siberia in de Utrechtse wijk Overvecht opende gisteren de baan en ook vandaag kan daar geschaatst worden. "We hebben er op de hele ijsbaan zeven centimeter bijgekregen, we zijn tot 22.00 uur open", laat de ijsmeester weten. In Bunnik zijn de deuren van ijsbaan De Nieeënhof ook eindelijk geopend. Vanaf 10.00 uur konden daar de ijzers onder gebonden worden. "In principe zijn we de hele dag open, ook ’s avonds, maar zolang het ijs het toelaat."
Ook op een slootje naast de ijsbaan in Bunnik lijkt het ijs dik genoeg.
Ook op een slootje naast de ijsbaan in Bunnik lijkt het ijs dik genoeg. © Fred Geers
Het ijs van de Rubensbaan in Amersfoort is goed genoeg bevonden voor vandaag. "Met het resterende ijs van gisteren en de nieuwe toplaag ligt er nu een vloer van vier centimeter." Hetzelfde geldt voor de IJsclub in Baambrugge: "Er wordt weer geschaatst, het kwik gaat stijgen dus flink genieten zolang het nog kan." Op IJsbaan De Greb in Veenendaal is men vannacht druk in de weer geweest om de ijsvloer weer in gereedheid te brengen. "Ik heb er alle vertrouwen in dat we vanavond weer opengaan, ondanks de intredende dooi vanmiddag", laat ijsmeester Hubert Schartman weten.

Vele ijsbanen geopend

Ook IJsbaan Ons Genoegen in Tull en 't Waal ook groen licht gekregen. "Het ijs is nu zeven centimeter dik. Zolang het gaat, kan er veilig geschaatst worden." Op de schaatsbaan Blik en Burgers wordt al sinds 08.00 uur druk geschaatst. Ook hier geldt het adagium: zolang het gaat, gaan we door.
In Nigtevecht kan men sinds vanochtend terecht op ijsbaan De Korte Baan. "Op eigen risico, geniet van de baan zolang het kan!" Op IJsbaan De Bosbaan zijn schaatsers vanaf 12.00 uur welkom, ook daar ligt nu een ijsvloer van zeven centimeter.
© RTV Utrecht

Natuurijs in Utrecht

De kwaliteit van het natuurijs blijft lastig inschatten. Over de ochtend is ijskenner Fred Geers is wel positiever dan gisteren: "Door de vorst van vannacht is er weer een paar centimeter ijs bijgekomen. Dat betekent dat er op de Molenpolder bij Tienhoven en op plekken waar het gisteren twijfelachtig was vandaag waarschijnlijk wel geschaatst kan worden. Het blijft wel oppassen geblazen."
Op het Leersumse Veld is het druk, weet Geers tijdens zijn ronde langs de schaatslocaties te melden. "Volop schaatsvreugde, er staan vele geparkeerde auto's op de toegangsweg." Volgens de digitale ijsmeester Erik Ekkel, hij verzamelt op zijn site Ekkel.com meldingen van al dan niet geschikte plekken voor schaatsen, is het ijs bij de Maarsseveense Plassen sterk genoeg. Ook op de vaartjes bij Westbroek en de Willeskop bij Oudewater wordt geschaatst.