Verdachte horeca-afperser houdt onschuld vol: 'Ik ben ook een slachtoffer'

Iemand van de EOD onderzoekt de gevonden granaat in de Kanaalstraat
Iemand van de EOD onderzoekt de gevonden granaat in de Kanaalstraat © Koen Laureij
Utrecht - Het OM eist een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, tegen een 27-jarige man uit Geldermalsen die wordt verdacht van het afpersen van tien horecabedrijven. Dat deed hij door te dreigen met beschietingen en granaten. De bedreigingen hebben volgens de officier van justitie veel angst en bezorgdheid veroorzaakt bij de betrokken ondernemers.
De officier neemt het de verdachte kwalijk dat hij daarvoor geen enkele verantwoordelijkheid neemt. Hij hield vandaag in de Utrechtse rechtbank vol dat hij niets met de afpersingen te maken heeft en hoopt dat hij binnenkort als onschuldig slachtoffer in het zonnetje wordt gezet.

Kanaalstraat

De afgeperste bedrijven kregen appjes en sms'jes waarin werd gedreigd dat zij hetzelfde lot zouden ondergaan als een horecagelegenheid in de Utrechtse Kanaalstraat, waar op 6 juni een handgranaat werd aangetroffen op de deurklink. Burgemeester Sharon Dijksma besloot vervolgens om de zaak uit veiligheidsoverwegingen een maand te sluiten.
Volgens het OM benaderde de verdachte drie Utrechtse horecaondernemers en eiste hij bedragen van 3200 en 3500 euro in bitcoins. Naast de Utrechtse cafés werden zeven bedrijven in Rotterdam, Eindhoven en Culemborg tussen 29 mei en 15 juni op soortgelijke wijze afgeperst.
Ook bij die afpersingspogingen werd verwezen naar de granaat in de Kanaalstraat of werd gedreigd met beschieting van hun zaak, waarna die door de burgemeester gesloten zou worden. Uiteindelijk heeft geen enkele ondernemer de afperser betaald.

Oplossen of escaleren

De officier van justitie las tijdens de zitting een selectie voor van de vele berichten die werden gestuurd naar de ondernemers die doelwit waren.
"We lossen het op of we escaleren het! Je betaalt binnen 3 uurtjes 3500 euro naar dit Bitcoinadres, dan is het opgelost! Zo niet gaat je zaak sluiten! Wordt er op je zaak geschoten na sluitingstijd. Dus betaal dan is het opgelost, anders krijg je spijt!"
En:
"Wil je stoer doen of naar de wouten gaan? Ga niet stoer doen of denken dat we bluffen! Geloof me als je niet betaalt binnen drie uurtjes dan kan je ander werk gaan zoeken. Betaal je niet gaat je zaak voor onbepaalde tijd moeten sluiten op last van de burgemeester! Ps. je ziet wat er is gebeurd in Kanaalstraat deze ochtend?? je hebt 5 uurtjes!"

Telefoonnummers

De recherche kwam de man uit Geldermalsen op het spoor, omdat twee van zijn telefoonnummers die bij de politie bekend waren aan de afpersingberichten konden worden gekoppeld. Hij had twee toestellen in gebruik, waarop in totaal met 40 verschillende telefoonnummers was gebeld.
De berichten zelf werden niet op zijn toestellen teruggevonden. Maar er stonden wel andere berichten op die ook over afpersingen lijken te gaan. Daarbij worden steeds dezelfde woorden gebruikt als bij de horecazaken. Zo gaat het steeds over "escaleren of oplossen." Ook tijdens een afgeluisterd telefoongesprek zou hij hebben geprobeerd iemand af te persen.
Verder had de man rond de tijdstippen dat de afpersingsberichten werden verstuurd met zijn toestel naar berichten van het AD gezocht over de vondst van de handgranaat in de Kanaalstraat en de afpersing van horecaondernemers. Dat was volgens de verdachte pure nieuwsgierigheid, omdat hij in die straat regelmatig een hapje gaat eten.

Ontkenning

Tijdens verhoren bij de politie verklaarde de man dat hij niets met de afpersingen te maken heeft en ook niet weet wie er wel achter zit. Hij beweerde dat hij zijn telefoon vaak in zijn auto laat liggen. Die auto leent hij naar eigen zeggen vaak uit, maar wie hem op het tijdstip van de afpersingen zou hebben gebruikt, kon hij niet zeggen.
Volgens zijn advocaat is er onvoldoende bewijs om haar cliënt aan de afpersingen te linken. Zijn verklaring over het uitlenen van zijn auto is volgens haar geloofwaardig. Verder vond ze dat er eigenlijk geen sprake was van afpersing, omdat geen van de ondernemers onder de indruk zou zijn geweest van de berichten. Ze vroeg de rechtbank om haar cliënt integraal vrij te spreken voor afpersingszaken.

Zonnetje

De officier van justitie is overtuigd van de schuld van de man. Zij eist vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Omdat hij al een half jaar in voorarrest zit, zou hij dan over vier maanden vrijkomen. Daarna zou hij onder toezicht van de reclassering moeten zoeken naar een zinvolle dagbesteding en mee moeten werken aan het wegwerken van zijn schulden en controles op drugsgebruik.
"Ik hoop dat u een juiste beslissing neemt", zei de verdachte toen hij van de rechtbank het laatste woord kreeg. Hij bleef daarbij volhouden dat hij onschuldig is. "Ik ga de toekomst in handen nemen en er het beste van maken. Ik vind het heel klote voor die slachtoffers. Ik hoop dat de dader vroeg of laat wordt gepakt en ik in het zonnetje wordt gezet, want ik ben ook een slachtoffer."
Of de rechters er ook zo over denken, wordt over twee weken duidelijk. De rechtbank doet op dinsdag 23 januari uitspraak in de zaak.