Akkoord over nieuwe cao NS-personeel, stakingen nog niet helemaal van de baan

© Rose Heijnen / RTV Utrecht
Utrecht - FNV en NS hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Als de leden akkoord gaan, krijgen ze onder andere een loonsverhoging van minimaal 240 euro.
Het NS-personeel gaat er gemiddeld genomen 6,6 procent op vooruit. Een 'redelijk resultaat', noemt de vakbond het. Naast loonafspraken is zijn er ook nieuwe afspraken gemaakt over andere arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld voor de reiskostenvergoeding en een vrijstelling voor oudere werknemers voor nachtdiensten vanaf 2026.
Minder tevreden is de bond over het afketsen van een akkoord over de automatische prijscompensatie. "Maar de verwachte inflatie voor 2024 hebben we met het loonresultaat wel weten te repareren", legt de FNV uit. "Ook zijn er nog steeds een aantal verschillen afdelingen en functiegroepen die we liever niet hebben. Dit zijn dan weer onderwerpen voor de volgende cao."
De afgelopen weken werd er meerdere keren met acties gedreigd, deze dreiging is nog niet helemaal uit de lucht nu er een akkoord is bereikt. Als een meerderheid van de vakbondsleden het onderhandelingsresultaat wegstemt, dan zal FNV een ultimatum naar NS sturen. "Indien NS niet op ons ultimatum ingaat, kunnen daarna de stakingen starten", besluit de bond.