Scootmobiel, coke en cash: OM wil celstraf voor drugsverdachte

Politie-inval in woning Wittevrouwensingel.
Politie-inval in woning Wittevrouwensingel. © RTV Utrecht
Utrecht - "Dit is een man die zijn drugsverslaving niet onder controle krijgt en zich voor het bekostigen schuldig maakt aan crimineel gedrag." Met deze woorden omschreef de officier van justitie een 41-jarige man die de afgelopen anderhalf jaar zes keer werd aangehouden met een behoorlijke handelsvoorraad cocaïne, heroïne en cannabis in zijn bezit.
De voormalige inwoner van Utrecht en IJsselstein stond na een lange gevangenisstraf onder toezicht, maar hij kwam door wangedrag en meldingen over drugsoverlast aan de lopende band bij de politie in beeld. Wat het Openbaar Ministerie betreft is het geduld nu op en gaat H.C. terug naar de gevangenis.
In de rechtbank verklaarde C. dat hij tussen maart 2022 en september 2023 zwaar verslaafd was. Veel van de drugs die bij hem werden aangetroffen, zouden niet van hemzelf zijn geweest. Een groep IJsselsteinse dealers bij wie hij in het krijt stond, zou hem als loopjongen hebben gebruikt.
Daar gelooft het OM niets van. Volgens de officier van justitie zijn de hoeveelheden drugs die C. in zijn zijn bezit had te groot voor eigen gebruik. Ook had hij verdacht grote bedragen aan cash op zak. Omdat er onvoldoende hard bewijs is dat hij ook dealde, wordt C. alleen vervolgd voor drugsbezit en verzet bij aanhouding.

Drugswoning Overvecht

Op 24 maart 2022 werd C. opgepakt, omdat hij in een Utrechts park een man had geslagen van wie hij nog geld kreeg. Hij had veertien bolletjes cocaïne en 880 euro cash op zak. De drugs waren voor eigen gebruik en het geld was over van zijn uitkering die hij naar eigen zeggen altijd contant opnam.
Een half jaar later werd C. opnieuw opgepakt na een melding van drugsoverlast in een flat aan de Dianadreef in Overvecht. Hij sloeg met zijn auto op de vlucht toen hij de politie bij de flat zag staan. Nadat hij zich klem had gereden, probeerde hij tevergeefs te voet aan de politie te ontkomen. Een getuige zag dat hij zijn telefoon en een zakje in de bosjes gooide. In het zakje zaten bolletjes cocaïne en heroïne.
Ik hoefde niet te stelen. Het was voor mij een mooie oplossing.
verdachte
Bij de man thuis in IJsselstein werden meer drugs gevonden. In de keuken, in gangkastjes en in het tv-meubel. Volgens C. waren de drugs niet van hemzelf. Hij zou zijn huis door een aantal dealers als 'stashplek' hebben laten gebruiken, in ruil voor gratis drugs.
"Ik hoefde niet te stelen. Het was voor mij een mooie oplossing, maar het pakte uiteindelijk niet goed uit. Ik ben daardoor alles kwijtgeraakt", zei C. in de rechtbank. Hij zat ruim twee maanden vast en werd op last van de burgemeester uit zijn huis gezet.
Maar C. bleek behoorlijk hardleers. In februari werd hij opnieuw opgepakt bij een inval van de politie in de drugswoning aan de Dianadreef. De politie ramde de deur van de woning in, waar meerdere gebruikers aanwezig waren. Een agent zag C. een zakje verdovende middelen wegmoffelen tussen de kussens van een stoel. Ook had hij nog drugs en 650 euro aan contanten op zak.

Pinpassen

Juli vorig jaar werd C. door agenten staande gehouden, omdat hij met een joint tussen zijn lippen geld stond te pinnen in een bankgebouw. Hij had 20 gram cocaïne op zak en 4900 euro. De drugs had hij net gekocht voor eigen gebruik. Het geld had hij naar eigen zeggen van familieleden geleend om de IJsselsteinse dealers schadeloos te stellen voor de drugs die eerder door de politie in beslag waren genomen. "Ik was bang in elkaar geslagen te worden. Ze hebben mij gebruikt als loopjongen", zei hij.
Maar C. had ook pinpassen van meerdere personen op zak en een scootmobiel. Volgens de rechter geven drugsgebruikers hun bankpasjes geregeld als onderpand aan hun dealer. Daar wilde C. verder niets over zeggen. De scootmobiel had hij van iemand geleend, "omdat ik te lui was om te lopen."
Mijn familie heb ik lang in de steek gelaten, ze zijn een beetje klaar met me.
verdachte

Wittevrouwensingel

In augustus vorig jaar werd de verslaafde weer aangehouden bij een politie-inval in een drugspand. Een woning aan de Wittevrouwensingel werd al een tijd lang geobserveerd na klachten uit de buurt. H.C. was een van de aanwezigen. Hij had 35 gram cocaïne op zak. In zijn rugzak werd nog eens 29 gram coke gevonden.
En in september was het weer raak toen hij door de politie staande werd gehouden, omdat hij zwabberend rondreed op een 'fatbike' met een verboden gashendel. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding en kwam ten val toen hij probeerde te vluchten. Hij bleef zich vervolgens met geweld verzetten, waardoor de agenten schrammen en schaafplekken opliepen. Toen zij hem fouilleerden vonden ze ruim 70 gram cocaïne en 10 gram heroïne.

Niet voor eigen gebruik

"Alles bij elkaar zijn bij de verdachte grote hoeveelheden drugs gevonden, duidelijk niet bestemd voor eigen gebruik", concludeerde de officier van justitie. Het is volgens hem ook niet aannemelijk dat de 8000 euro die in totaal bij C. werd aangetroffen van de uitkering van de verslaafde man kwam. Hij had zich kunnen bedenken en hulp kunnen vragen, vond de officier. Wat hem betreft wordt de voorwaardelijke vrijlating ingetrokken en gaat C. nog een jaar de cel in. Verder eist het OM 133 dagen gevangenisstraf tegen de man, maar die heeft hij al in voorarrest gezeten.
Dat zijn cliënt door zijn verslaving in de fout bleef gaan, is volgens zijn advocaat "geen onwil maar onmacht." Volgens de advocaat heeft C. de eerste stappen gezet om zijn leven beteren. Door een terugkeer naar de gevangenis zou dat in gevaar komen.
"lk wou al lang stoppen met de drugs. Mijn familie heb ik lang in de steek gelaten, ze zijn een beetje klaar met me. Na mijn laatste aanhouding heb ik de knop omgezet", zei hij daar zelf over. Drie maanden cel en eventueel een taakstraf, zouden volgens zijn advocaat een passender straf zijn.
De rechtbank neemt twee weken om een beslissing te nemen en doet op maandag 22 januari uitspraak.