Als de avond valt brengen lichtkunstwerken de Utrechtse geschiedenis tot leven

De tunnel naar de werf bij de Ganzenmarkt
De tunnel naar de werf bij de Ganzenmarkt © Jelle Verhoeks
Utrecht - Een vliegende schotel op het dak van de Inktpot, twee halo's op de Nicolaaskerk en een welkomsbaken aan de rand van de stad. Het zijn enkele van de lichtkunstwerken die tot leven komen als de avond valt. De lichtkunstroute Utrecht Lumen is een ode aan de geschiedenis van de stad en vertelt de verhalen van plekken en gebouwen.
Een stukje buiten het centrum verschijnt op de muren van een zorgcentrum Domstede een gedicht van de Utrechtse dichter Ingmar Heytze. Het gaat over de coronatijd en hoe dat was voor de bewoners. Het gedicht wordt steeds opnieuw op de muur geschreven in het handschrift van één van de bewoners. Als je er langs loopt of rijdt, zie je een paar woorden, of wat zinnen. Als je een paar minuten blijft staan, zie je hoe het gedicht zich ontvouwt.
Ook onderaan de Drift, bij de brug op de Nobelstraat is een plek waar je wat meer tijd nodig hebt om het lichtkunstwerk goed te zien: "Dit is een hele rare uitsparing. Vroeger kon je hier met een bootje komen om goederen naar het straatniveau te brengen, want er zijn hier geen werven. Tegenwoordig komen hier overdag alleen mensen van de gemeente voor de rioolzuiveringsinstallatie en het transformatorstation, die zitten achter de groene deuren. Maar 's avonds is het een mooie magische ruimte waar je een heel spektakel ziet aan lichtjes en vormpjes en texturen. Studenten van de HKU hebben een hele mooie projectie gemaakt met allerlei vormen en kleuren." aldus stadsgids Marie-Antoinette Kroone.
Onderaan de Drift bij de brug op de Nobelstraat
Onderaan de Drift bij de brug op de Nobelstraat © Jelle Verhoeks
Een aantal van de andere bruggen zijn boven het water afwisselend blauw en wit verlicht. "Dat blauwe licht staat symbool voor het water en het witte licht is een beetje zoals de reflectie overdag in het water onder de brug. Met dat licht wordt de cirkel van de brug op het water helemaal afgemaakt, net zoals overdag gebeurt als de zon schijnt. Die bruggen die spelen een hele belangrijke rol in de geschiedenis van de stad. Utrecht was een belangrijke handelsstad. We hadden hier geen pleinen dus op de bruggen werd de handel gedreven. Als je naar de namen van de bruggen kijkt. weet je wat voor waar daar verkocht werd. De Stadhuisbrug is een samenvoeging van de vroegere Huidenbrug en de Broodbrug, op de Bezembrug werden daadwerkelijk bezems verkocht."
Boven de deur de uil
Boven de deur de uil © Jelle Verhoeks
De wandeling gaat verder naar de Pausdam. Daar staat het Paushuize en een gebouw van de Universiteit Utrecht. "In dat gebouw zit een collegezaal, daar wordt overdag gewoon les gegeven, maar 's avonds is het leeg. Met de verlichting zie je hoe het gebouw dan ademt en soms ineens een heel jachtig leven leidt, door de veranderingen van de lichtpatronen in de ramen. En is er ook nog interessante bezoeker die in het medallion boven de deur te voorschijn komt, namelijk de uil. Die staat voor wijsheid, het symbool van de universiteit."
De route Utrecht Lumen bestaat uit 27 lichtkunstwerken. Als de Domtoren helemaal klaar is, komt er daar nog eentje bij. De route kan je fietsend doen, maar natuurlijk ook wandelen, met de app, het boekje of met een gids. De wandeling met gids vindt iedere zaterdag om 20:30 uur plaats t/m 30 maart 2024 en start voor het Academiegebouw op het Domplein. Wel van te voren reserveren.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 uur en het programma wordt daarna elk uur herhaald.