Utrecht kent veel armoederegelingen, maar niet iedereen weet die te vinden: 'Lastig als je zo geïsoleerd leeft'

© Pixabay
Utrecht - Steeds meer Utrechters maken gebruik van armoederegelingen als gevolg van de koopkrachtcrisis. In de stad leven ongeveer 23.000 huishoudens van een minimum inkomen. Toch weet nog niet iedereen die recht heeft op de armoederegelingen van de gemeente deze te vinden, zegt wethouder Linda Voortman.
In Utrecht kunnen inwoners gebruik maken van bijzondere bijstand, een individuele inkomenstoeslag of de U-pas. Een van hen is Saskia Brandewijn. "Ik zit inmiddels al zo’n 6,5 jaar in de bijstand en ik ben nu ongeveer een jaar bezig met vrijwilligerswerk bij een cliëntenplatform. Eigenlijk weet ik pas het laatste jaar dat er wél een hoop mogelijk is. Op het moment dat je zo geïsoleerd leeft als dat ik deed in het eerste jaar van de bijstand, dan krijg je dat niet mee."
Het gebeurt volgens wethouder Linda Voortman vaker dat mensen zich er niet van bewust zijn dat ze misschien recht hebben op een toeslag. "Het is niet alleen dat mensen het niet weten, veel mensen denken: ‘Dat is toch niet voor mij’, maar een werkend iemand met een laag inkomen kan net zo goed recht hebben op een bijstand." Het is voor de gemeente niet mogelijk om iedereen op de hoogte te stellen van de regelingen. Alleen inwoners die bijstandsgerechtigd zijn, staan geregistreerd als mensen met een laag inkomen.

Armoede begint vaak doordat mensen het zelf te laat signaleren en te laat hulp zoeken. Daarom gaat BingoFM-presentator Menno Otger in een armoedespecial op Bingo FM in gesprek met wethouder Linda Voortman en ervaringsdeskundige Saskia Brandewijn over armoede in de stad Utrecht. Ze hebben het over hoe de gemeente omgaat met deze armoede, hoe het is om in armoede te leven en wat hier allemaal bij komt kijken.

Luister hier de uitzending met wethouder Linda Voortman en Saskia Brandewijn terug.