Grote drukte bij Utrechts bergingsbedrijf: 'Schrikken doe ik niet meer'

© Michiel van Beers
Utrecht - 39 auto's heeft het Utrechtse bergingsbedrijf Collewijn deze oud en nieuw weggesleept. Van lichte brandschade tot volledig uitgebrande auto's. Boze en verdrietige mensen staan bij het bedrijf voor de deur. "Je auto is een heilige koe en die word je gewoon afgenomen."
99 procent van de auto's wordt opzettelijk in brand gestoken, schat berger Vincent Ensie bij de NOS. "Het zou heel toevallig zijn als ze allemaal kortsluiting krijgen, maar dat geloof ik niet." De ene auto kampt met vuurwerkschade, bij andere auto's is er een ruit ingeslagen en een brandende vloeistof in de auto gegooid.
Elk jaar zet Ensie extra personeel en materieel in rond de jaarwisseling. "Schrikken doe ik niet meer, het is al zoveel jaar hetzelfde liedje. Je weet dat het gebeurt, hoe triest het ook is." Ondanks dat er tot nog toe 39 auto's door Collewijn zijn weggesleept is dat niet meer dan andere jaren. Een aantal jaar geleden lag het aantal, volgens de berger, zelfs hoger.
Een auto in brand steken is niet moeilijk, zegt Ensie. "Het is allemaal kunststof. Als jij een ruit inslaat en je gooit er een halve liter benzine in en je steekt hem aan, dan heb je gelijk prijs. Dat krijg je al bijna niet meer uit."

Een tip

Voor iedereen die met zijn auto ongeschonden de komende jaarwisselingen wil doorkomen heeft Ensie ook nog één tip. "Je auto heel ver wegzetten in een weiland, en niet in een stad. Maar het kan overal gebeuren. Dan moet je hem ergens op een boerenlandweggetje zetten en hopen dat ie er de volgende dag nog staat."