Een klein uur in de rij voor oliebollen: 'Ze horen erbij'

© RTV Utrecht
Utrecht - Oud en nieuw zonder oliebollen is voor veel mensen ondenkbaar. De traditionele lekkernij ligt in alle supermarkten, maar toch hebben veel liefhebbers het er voor over om bij de bakkerij of oliebollenkraam in de rij te gaan staan. Zo ook bij de kraam op de Maliebaan in Utrecht waar de wachttijd bijna een uur is.
De rij staat hier van de Maliebaan tot aan de spoorwegovergang in de Burgemeester Reigerstraat. Luuk is net achter aan gesloten en is nog honderd meter verwijderd van zijn oliebollen. “We hebben er over getwijfeld of we in de rij gingen staan, maar ach, we komen hier al jaren. Mijn vriendin is een koffietje gaan halen om de tijd te doden.”
Het stel viert het vanavond samen met vrienden en zijn aangewezen om de oliebollen en appelbeignets mee te nemen. “We beginnen thuis, en gaan later naar een feestje”, vertelt hij. Vuurwerk afsteken doet hij al jaren niet, “Vroeger wel, maar ik ben het een beetje ontgroeid, denk ik.”
© RTV Utrecht
Jos staat iets verder in de rij, al is de kraam nog uit het zicht. Hij woont in de buurt, dus haalt hij steevast hier zijn oliebollen. “De rij wordt ieder jaar langer. Ik dacht eerst dat het meeviel, maar toen ik om de hoek de hele rij zag, schrok ik wel een beetje,” zegt hij lachend.
“Het komt denk ik omdat de kraam goed staat aangeschreven. Al let ik daar zelf niet op, de bollen hier bevallen goed”, gaat Jos verder. Hij kiest voor bollen met krenten. “Dat noem je tegenwoordig krentenbollen hoorde ik.” Hij eet ze vanavond thuis met zijn gezin op, al gaat zijn oudste zoon voor het eerst rond middernacht op pad. “Dat is de leeftijd.”
Als je dan eindelijk de kraam in zicht krijgt, word je ook verlekkerd met Nederlandstalige muziek en de geur van gesmolten poedersuiker. Op de kruising wordt de rij netjes onderbroken voor het stoplicht, en dan ben je er echt bijna. Zo ook Anja en Maartje. “We staan hier al 45 minuten”, zegt de een. “Nog best een meevaller” vult de ander aan.
© RTV Utrecht
Ze vieren het vanavond samen, en vinden dat daar goede oliebollen bij horen. “En twee berlinerbollen. Héérlijk zijn die.” Ze hebben best wat moeite over voor wat ze zelf ‘the best bol in town’ noemen. “Regen, wind, wij blijven staan. Het hoort er ook een beetje bij.”
Bij de kraam zijn de eerste bakkers vannacht al om 02.00 uur begonnen, en ondertussen de tel van de oliebollen kwijt. “Het is een lange, maar leuke dag,” aldus een medewerker die net een volle schaal verse bollen in de vitrine heeft geleegd. Niet veel later volgt er nog een schaal, want een klant heeft net 80 stuks afgerekend. En zoals vele transacties vandaag, wordt ook deze beklonken met een wederzijdse ‘fijne jaarwisseling!’
© RTV Utrecht