Nieuwjaarsduiken in Utrecht: waar maak je in 2024 een fris begin?

© Bas van Daalen
Utrecht - Of je nou met een frisse start het nieuwe jaar in wilt, of de kater weg wil spoelen - veel mensen zweren bij een nieuwjaarsduik. Bij ons in de provincie worden op 10 plekken duiken georganiseerd door cafés, ijsclubs en sportverenigingen. Uiteraard is er bij alle duiken na afloop een kom soep en warme dranken.

Breukelen, Vreeland en Nieuwersluis

In natuurzwembad De Meent kun je vanochtend vanaf 11.00 uur terecht voor je frisse duik. Er wordt een gezamenlijke warming up gedaan met dansers van de plaatselijke dansvereniging Terpsichoré. Om 12.00 wordt er gedoken. Deelnemers worden na afloop getrakteerd op een kop erwtensoep.
Ook in Nieuwersluis wordt er gedoken, in zwembad Zwemlust is men vanaf 15.00 welkom om in het natuurwater te springen. IJsclub Voorwaarts in Vreeland komt zijn zwemmers tegemoet met een warm bad. Om 14.00 uur wordt het startsein gegeven om in het centrum van Vreeland in de Vecht te springen. Er is koek en zopie en dus dat opwarmertje aan de kant na afloop.
De nieuwjaarsduik in Vreeland vorig jaar
De nieuwjaarsduik in Vreeland vorig jaar © Jan Hos / Facebook

Tienhoven en Eemnes

Tienhovers kunnen terecht op het zwemstrandje De Strook aan de Loosdrechtse plassen. Het lokale café 't Kikkertje organiseert daar zijn derde editie van de nieuwjaarsduik. Deelnemers kunnen zich eerst verzamelen bij het café aan de Looidijk, vanaf 13.00 uur volgt de plons in de plassen.
IJsclub De Vaart is vanaf 14.30 uur open voor nieuwjaarszwemmers uit Eemnes. De Katholieke Plattelands Jongeren duiken daar vanaf 15.00 het water in.

Utrecht

Eén van de grotere duiken van de regio is die op het zwemstrand van de Haarrijnse Plas in Leidsche Rijn. Deelname kost €7,50, vanaf 12.00 wordt er gedoken. Om op te warmen is er snert, koffie en glühwijn bij het naastgelegen restaurant Key West. Men rekent op een man of honderd, er is een afvaardiging van de reddingsbrigade aanwezig om een oogje in het zeil te houden.
De nieuwjaarsduik was vorig jaar een makkie: het werd op Nieuwjaarsdag zelfs 15 graden.
De nieuwjaarsduik was vorig jaar een makkie: het werd op Nieuwjaarsdag zelfs 15 graden. © RTV Utrecht / Iris Tasseron

Veenendaal

De Surfvijver op Sportpark De Groene Velden is vanaf 10.30 uur het toneel van de Veenendaalse nieuwjaarsduik. Er kan omgekleed worden vanaf 11.00 uur, om 12.00 uur wordt er na een warming-up gezwommen. In de kantine van de korfbalvereniging SKF wordt er na afloop soep geserveerd. Medewerkers van het Rode Kruis en duikers zijn aanwezig voor de veiligheid. Vanwege de kiezelstenen in het water wordt het dragen van schoenen aangeraden.

Woerden en Houten

Fast Forward Sports organiseert een duik bij de Cattenbroekerplas in Woerden vanaf 12.00 uur. Deelname is gratis, er is EHBO aanwezig mocht er iets misgaan en ook hier volgt een kop soep als beloning. In Houten is de Rietplas de plek voor een fris begin van 2024. Deelname kost €7,00 , daarvan gaat €1, 50 naar Alpe d'Huzes. Er zijn duikers aanwezig, er is soep en oliebollen voor de deelnemers na afloop.

Lexmond

Lexmonders kunnen voor hun nieuwjaarsduik traditiegetrouw terecht in de haven aan de Lek. Doorgang was nog even onzeker door het hoge water maar de brandweer heeft groen licht gegeven. Ook hier is een hottub beschikbaar, daarin kunnen zo'n 25 mensen tegelijk zich opwarmen.
© Nieuwjaarsduik Houten