Waterpeil daalt iets: 'Elke millimeter die valt, wordt afgevoerd'

De ingepakte dijk bij Salmsteke
De ingepakte dijk bij Salmsteke © Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Utrecht - Het waterpeil in de Rijn, Waal, Merwede en IJssel zal de komende dagen langzaam dalen, al is de verwachting dat het begin januari opnieuw zal stijgen. Dat betekent voor de mensen van waterschap De Stichtse Rijnlanden dat ze ook volgende maand nog druk bezig zullen zijn met het monitoren van het waterpeil en de dijken. "Maar daar zijn we voor opgeleid."
Verwachtingen over de hoogte van het water in januari heeft Rijkswaterstaat nog niet. Dat hangt af van de hoeveelheden regen in het stroomgebied van de Rijn. Daar is de grond kletsnat en verzadigd met water. De tot nu toe hoogste waterstand van 14,52 meter boven NAP bij Lobith werd gisteren bereikt.
Ook in de provincie is de verzadigde grond een factor. "Maar daar hebben we minder invloed op, de regen valt en daardoor gaat de waterstand omhoog", vertelt Sonja de Goede. Zij staat aan het hoofd van Actiecentrum Water, de crisisorganisatie van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. De checks gebeuren met het blote oog, maar ook met modernere apparatuur. "We lopen en rijden over de Lekdijk, de primaire waterkering waar we extra scherp zijn. Waar nodig doen we aanpassingen, het gaat allemaal volgens het boekje. Ook zetten we drones in met camera's."

Extra alert

"De sloten en de grond, alles zit vol. We zorgen dat elke millimeter die nu valt, afgevoerd wordt", aldus De Goede. "Maar we zijn zeker niet in paniek. Hier zijn we voor opgeleid. Dit is namelijk waar wij ons op voorbereiden: momenten waarop de waterstand anders is dan normaal. Maar we zijn wel extra alert. Het water staat hoog, het staat tegen de dijk, er is een hoop regen gevallen en de bodem is verzadigd."
De toegenomen capaciteit om water een plek te geven, helpt bij de afvoer. "Er is meer ruimte voor rivieren. Daardoor kunnen we grotere hoeveelheden door Nederland leiden. Water vasthouden doen we niet, met dit soort weer wil je vooral afvoeren."
Rond 8 januari zou het water dan nog iets hoger kunnen komen te staan dan donderdag het geval was, maar Rijkswaterstaat noemt dat nog erg onzeker.