Studentenkoor beleeft jaar vol hoogtepunten: 'Als ik het hardop zeg, is het bizar wat we allemaal hebben meegemaakt'

© Dekoor Close Harmony / Facebook
Utrecht - Zingen voor de koningin, een album uitbrengen, optreden op nationale televisie, dubbel-wereldkampioen worden in Zuid-Korea en nu ook nog de inzamelweek van Serious Request afsluiten. Het Utrechtse studentenkoor Dekoor Close Harmony heeft het dit jaar allemaal mogen meemaken. RTV Utrecht sprak drie leden van het koor vlak voor ze de trein instapten richting Het Glazen Huis in Nijmegen. "Elk jaar heeft hoogtepunten, maar deze wel de meeste."
Pas gisteren werden de studenten van Dekoor gebeld met de vraag of ze wilden zingen tijdens de afsluiting van de inzamelingsweek rondom Het Glazen Huis. "Dan is het snel schakelen", vertelt Hessel Wiersema. De bariton zit sinds 2021 bij het studentenkoor en houdt zich veel bezig met PR-zaken. "We zijn met 31. Dus als we zo'n belletje krijgen, is het maar de vraag of het lukt een grote groep bij elkaar te verzamelen. Vandaag zijn we met twintig."
De groep verzamelt - toepasselijk - rondom de piano op Utrecht Centraal. En ook al moet binnen een paar uur opgetreden worden voor duizenden mensen, van zenuwen is niks te merken bij de leden van het koor. "Je staat er niet alleen, maar met een groep", legt sopraan Alessia Gigliotti uit. Al geeft ze wel toe ook geen behoefte te hebben aan weten hoeveel mensen daar straks precies staan. "Dat kan ik niet aan."
Utrechts studentenkoor sluit jaar vol hoogtepunten af met groot soptreden
Toch zal je dit studentenkoor niet snel een groot of bijzonder optreden horen weigeren. Afgelopen maand werd nog opgetreden voor koningin Máxima. En vorige week waren de Utrechtse studenten in het programma Podium Klassiek op NPO2 te zien. "Dat was voor mij één van de hoogtepunten van het jaar", vertelt Gigliotti. Al noemt ze meteen daarna het winnen van de wereldkampioenschappen. "Elk jaar heeft hoogtepunten, maar deze wel de meeste."
Dekoor is zelfbesturend. Dat wil zeggen dat alles (tournees, optredens, samenwerkingen etc.) door de leden zelf wordt geregeld, terwijl naast het koor ook gewoon nog gestudeerd moet worden. Het koor bestaat namelijk enkel uit studenten. Ieder jaar maken de afgestudeerden plaats voor een nieuwe lichting. Mezzo-alt Laura de Vries is op dit moment degene die het langst bij Dekoor rondloopt. "Het verveelt niet. Het is verslavend."
Afgelopen jaar won de Utrechtse studente voor haar tweede keer de World Choir Games, de Olympische Spelen van de koorzang zou je kunnen zeggen. De eerste keer was in 2018, in Zuid-Afrika. "Toen zat ik er pas net bij en viel ik meteen met mijn neus in de boter." Afgelopen zomer werden de Utrechtse studenten in Seoul dubbel-wereldkampioen in de categorieën jazz en gospel. De Vries zit inmiddels in haar zevende jaar bij Dekoor en werd wereldkampioen in twee totaal andere bezettingen: "Dit jaar voelt het voor het eerst weer echt net als vóór corona. Alles kan op je pad komen, niks is te gek."
Alle drie willen ze het liefst de jaren niet met elkaar vergelijken. Ieder jaar is volgens hen totaal verschillend en heeft z'n eigen bijzondere momenten en unieke optredens. Toch geven ook alle drie toe dat dit jaar wel écht alles had. Wanneer Wiersema een opsomming probeert te maken, onderbreekt hij zichzelf: "Als ik het hardop zeg is het bizar wat we allemaal hebben meegemaakt dit jaar."
Dat ze vandaag op de valreep voor een vol plein in Nijmegen mogen zingen, vindt hij dan ook een geweldige afsluiter. "Komend jaar gaan we wel een iets rustigere koers varen. Dit jaar was wel heel erg vol", legt de bariton uit. "Al staan nu ook alweer best wat optredens en samenwerkingen gepland."