Protestactie bij Amac-winkels van de baan, vakbond vreest voor veiligheid van leden

© ANP
Utrecht - De protestactie van vakbond FNV bij elektronicawinkels van Amac gaan niet door. Volgens een woordvoerder van de FNV zijn meerdere personeelsleden van de Apple-speciaalzaak geïntimideerd en werd er gedreigd met ontslag op staande voet. De bond noemt de reactie van het management buitensporig en zegt nu te kiezen voor de veiligheid van de leden.
Medewerkers wilden vandaag bij meerdere vestigingen in het land, waaronder een in het centrum van Utrecht, visitekaartjes uitdelen met de tekst 'Geen zondagstoeslag, niet zo premium'. De werknemers protesteren omdat ze geen extra loon meer krijgen voor werken op zondag. Amac schafte de zondagstoeslag afgelopen zomer af.

150 procent

Vanwege Kerstmis geldt vandaag als een van de drukste winkeldagen van het jaar. Eerder kregen Amac-medewerkers op zondag 150 procent van hun loon uitbetaald. FNV eist dat die regeling weer wordt ingevoerd en had de directie tot gisteren de tijd gegeven.
Volgens FNV is Amac een groeiend bedrijf met een winst van 2,3 miljoen euro, terwijl de mensen in de winkels slechts het minimumloon verdienen. In totaal werken er volgens de bond ongeveer 800 mensen bij Amac.

Financieel onhaalbaar

Amac-directeur Ed Bindels liet gisteren weten dat het opnieuw invoeren van de zondagstoeslag financieel onhaalbaar is. "Alle salarissen zijn enorm omhooggegaan, er zijn verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden doorgevoerd waar iedereen profijt van heeft, inclusief de mensen die op zondag werken. Dat is een enorme kostenpost, het gaat over tonnen", stelt de directeur. Volgens hem staat het bedrijf "enorm onder druk" om winstgevend te blijven.
Daarbij werkt volgens Bindels maar een heel klein deel van het personeel alleen op zondag. "Bijna iedereen die ook op zondag werkt, werkt ook doordeweeks. En zij merken de impact van de zondagstoeslag veel minder", vervolgt de directeur. Volgens hem moeten ergens volgend jaar de winkeltijden ingekort worden, "want anders kunnen we het gewoon niet meer betalen".