Utrechtse kinderboerderij Nieuw Rotsoord koopt monumentale villa Staatsen, herinrichting tot 'avontuurlijke plek'

De huidige villa Staatsen op het terrein.
De huidige villa Staatsen op het terrein. © Stichting Nieuw Rotsoord
Utrecht - De stichting achter de Utrechtse kinderboerderij Nieuw Rotsoord heeft de villa Staatsen in Rotsoord gekocht. De monumentale villa wordt grondig opgeknapt en moet een publieksfunctie krijgen. Gisteren werd het pand officieel overgedragen.
Ruim tien jaar lang is de stichting al bezig met het maken van een plan voor een verbouwing van het terrein. De overname van de villa vormt een "belangrijke stap" in de nieuwe huisvesting van de kinderboerderij, zegt secretaris Sander van Schijndel. "Sinds de oprichting wordt gebruik gemaakt van houten barakken maar die zijn dringend aan vervanging toe, want het zijn slecht verwarmde ruimtes", zegt de secretaris. "We hebben veel jonge bezoekers met hun ouders, dus dat is niet fijn voor hen."

Voormalig wasserij

Al bijna twintig jaar is Nieuw Rotsoord een laagdrempelige ontmoetingsplek, zegt de secretaris. "Het is méér dan een kinderboerderij: het is een groene oase, gericht op ontmoeting, recreatie en educatie voor alle bewoners van de omliggende wijken." De stichting is ontstaan vanuit een bewonersinitiatief en inmiddels werken er tientallen vrijwilligers op het terrein. Ze helpen bij de verzorging van de dieren, onderhouden het terrein en runnen het theehuis.
Rotsoord was vroeger een industrieel gebied langs de Vaartsche Rijn. De kinderboerderij is gevestigd op het terrein van de voormalige wasserij Staatsen. Om een verbouwing te kunnen realiseren, is de stichting in gesprek gegaan met de gemeente Utrecht en woningcorporatie Wooninc, de eigenaar van villa Staatsen. Deze voormalige directeurswoning is in de negentiende eeuw van het terrein afgesplitst en verkocht aan het gemeentelijk woningbedrijf, tegenwoordig Woonin. "We bedachten toen: hoe mooi zou het zijn om die villa weer te betrekken het terrein?"
Villa Staatsen honderd jaar geleden.
Villa Staatsen honderd jaar geleden. © Het Utrechts Archief
Het doel is om de villa zodanig op te knappen zodat alle functies van de stichting samenkomen op één plek. "We hopen ook een klein stukje aanbouw aan de achterkant te realiseren met een mooie nieuwe binnenspeelruimte met daarnaast een plek waar ouders kunnen zitten. Daarboven moet een verdieping komen met kantoorruimte." En misschien nog een extra keuken voor andere activiteiten. Want, zo benadrukt de secretaris: "We willen invulling geven aan onze maatschappelijke bestemming."

Vergunningen regelen

Met de aanschaf van de villa Staatsen wordt het voor de stichting mogelijk om de monumentale villa te herstellen. Na de sleuteloverdracht wordt er nu gewerkt aan de concrete uitwerking van de plannen. Zo moeten er vergunningen geregeld worden. "Waarschijnlijk zullen we daar een deel van komend jaar voor nodig hebben", schat de secretaris in. "Het is natuurlijk een gemeentelijk monument, dus je mag daar niet zomaar van alles aan doen. "We hopen na de zomer van 2024 echt stevig aan de slag te gaan." In de tussentijd blijft de stichting bezig met werkzaamheden die zonder vergunning alvast gedaan kunnen worden. "De tuin is best wel overwoekerd, die kunnen we al netjes laten snoeien."
Voor de renovatie en verduurzaming van de villa heeft de gemeente geld beschikbaar gesteld. Daarnaast ontvangt de stichting ook donaties van verschillende fondsen. "Daarmee krijgen we de verbouwing zeker rond."

Avontuurlijke plek

Komende maanden werkt Stichting Nieuw Rotsoord haar plannen voor de toekomst van de villa verder uit. Het gebouw wordt grondig gerenoveerd en verduurzaamd, waarna de bestaande barakken worden verwijderd.
Het vrijkomende terrein wordt heringericht als groen park en speelgebied, met een nieuwe voetgangersverbinding tussen de Briljantlaan en het Rotsoord, laat de stichting weten. Het doel is om van Nieuw Rotsoord zo de "meest avontuurlijke plek" te maken "voor alle Pippi Langkousen, Tommy’s en Annika’s" uit Utrecht. "Een kinderboerderij met een kakelbonte villa, dat is toch de droom van elk kind", aldus de stichting.
Een impressie van het toekomstige terrein.
Een impressie van het toekomstige terrein. © Stichting Nieuw Rotsoord