Minister fluit Utrecht terug: gemeentelijke belastingen kwijtschelden mag niet

Rick van der Zweth, fractievoorzitter van PvdA Utrecht.
Rick van der Zweth, fractievoorzitter van PvdA Utrecht. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het plan van Utrecht om de gemeentelijke belastingen kwijt te schelden van mensen met een laag inkomen, maar wel met spaargeld op de bank gaat niet door. Minister Hugo de Jonge heeft het besluit vernietigd omdat het in strijd met de wet is.
Een chronisch zieke vrouw legde een spaarpotje aan omdat ze wist dat ze veel zorgkosten zou gaan maken. Maar daardoor had ze te veel spaargeld om vrijstelling te krijgen voor de gemeentelijke belastingen. Dat is nu, afhankelijk van de samenstelling van het huishouden, maximaal 4350 euro.
Dat verhaal hoorde Rick van der Zweth, fractievoorzitter van de PvdA Utrecht. Om haar en andere Utrechters met weinig geld te helpen wilde hij samen met GroenLinks de drempel verhogen naar 7605 euro voor een alleenstaande, voor samenwonenden het dubbele. De partijen dienden een voorstel waar de gemeenteraad vorige maand mee instemde.

In strijd met de wet

Daar steekt de minister nu een stokje voor. Het besluit is namelijk in strijd met de wet, stelt hij. Er zijn landelijke regels voor het kwijtschelden van belastingen en dat is niet voor niets zo geregeld. Bovendien is inkomensbeleid geen gemeentelijke zaak.
De Utrechtse Wethouder Susanne Schilderman raadde het plan om die reden eerder al af. "Ik begrijp de wens van de raad goed, maar dit is niet de manier om dat te doen. Dat heeft de minister nu ook bevestigd."

Bestaanszekerheid

Onbegrijpelijk, vindt Van der Zweth het besluit. De PvdA-fractievoorzitter weet dat het niet mag, maar hoopte dat de minister het door de vingers zou zien. Niet voor niets ging het in politieke campagnes in aanloop naar de verkiezingen veel over bestaanszekerheid, zegt hij. Laat dat nu dan ook zien en steun het plan, aldus Van der Zweth. "Het is nu veel te streng, mensen komen in de problemen. Dat is niet de bedoeling van de wet. Pas het dan aan."
De minister wijst er in het besluit op dat het mogelijk is om mensen individueel kwijtschelding te verlenen. Maar dat is een veel ingewikkeldere manier om hetzelfde te bereiken, zegt Van der Zweth. "Sta dit toe en maak het niet nodeloos complex."
Utrecht blijft in gesprek met de Tweede Kamer, en hoopt dat het nieuwe kabinet het signaal straks meeneemt, laat wethouder Schilderman weten.