Fans uitzinnig na winst Hercules: 'Hier hebben we het over 100 jaar nog over'

© RTV Utrecht
Utrecht - "Dit kan toch helemaal niet", stamelt een fan in een Hercules-shirt als hij door vrienden wordt omhelsd. "Wat bizar!" Want het kán toch ook helemaal niet? Hercules knikkert Ajax uit de beker. "Hier hebben we het over honderd jaar nog over!"
Waar het oorverdovend stil werd in het uitvak, was het gejuich van de Herculesfans buiten het stadion te horen. In de loop van de wedstrijd nam de hoop op een stuntje toe. "Het klinkt bizar dat je daar op hoopt, tegen zo’n topclub", zegt een supporter, terwijl hij met een Hercules-vlag zwaait. "Dit is een scenario waar je alleen maar van durft te dromen." Achteraf verbaast het hem niet. "We zijn ook gewoon een topploeg hè", zegt hij met een knipoog.
De supporters kwamen realistisch de Galgenwaard binnen aan het begin van de avond. Spelen tegen een topclub, daar moet je van genieten. Ongeacht de uitslag. Tom en zijn vrienden hopen op een mooie pot. Allemaal spelen ze zelf bij Hercules. "We gaan onze jongens aanmoedigen en hopen vooral dat ze genieten van elke minuut."

Van dromen naar sprookje

"Het is de vijfde minuut en we hebben nog geen doelpunt tegen", roept een jonge supporter met een grijns. Het tekent de verwachtingen van de supporters. "Hoe langer we de nul houden, hoe beter het feestje wordt", is de boodschap vlak voor aanvang van de wedstrijd.
Maar dan gebeurt er iets wat weinigen aan zien komen. Hercules komt op voorsprong. Vanaf dat moment is het publiek niet meer te houden. "Wij gaan Europa in", wordt al snel gescandeerd. Het is geen seconde meer stil op de tribune. Bij elk balcontact wordt gejuicht en elke bij kans die Ajax mist wordt gelachen.
Feest bij Hercules na winst op Ajax
Daan en Jochem staan er vooral om hun vriend, doelman Pepijn Vonk, aan te moedigen. Twee kartonnen borden worden de eerste helft regelmatig omhoog gehouden. 'Met Vonk onder de lat, gaat Ajax op z’n gat', valt te lezen.
Of ze de tekst dan echt geloven? "Hij gaat er een aantal uithouden", belooft Daan. "Maar ik verwacht niet dat we winnen." Ze hopen vooral dat de jongens op het veld genieten van wat er gaat gebeuren. "Het is hoe dan ook een unieke ervaring. Dit is een jongensdroom. Net als van vele jongens hier op de tribune."
© RTV Utrecht

'Nooit zo hard gejuicht'

De 11-jarige Dimh kan zijn geluk niet op. De jongen speelt zelf bij Hercules en vindt het onbeschrijfelijk dat hij bij deze wedstrijd zijn clubgenoten aan kan moedigen. Over dit scenario had hij niet na durven denken. Een stem heeft hij aan het eind van de avond bijna niet meer. "Ik heb niet vaak zo hard gejuicht."
De sfeer op de tribune was ook voelbaar op het veld. "Je zet toch een stap harder als iedereen er zo achter gaat staan", zegt Herculesspeler Christiaan van Hussen. Teamgenoot Tim Pieters is het daar volledig mee eens. "Ze hebben ons echt een steuntje in de rug gegeven."

Feesten tot de vroege uurtjes

Een uur na de wedstrijd staat de spelersbus nog altijd voor het stadion, wachtend op de spelers die in de kleedkamer het feestje aan het vieren zijn. Supporters staan luid zingend op hun helden te wachten. "We gaan dit feestje nog wel een paar uur vieren", zegt Tim Pieters. De maker van de 1-0 en de 2-0 staat met een speciaalbiertje in de hand. "Samen met de supporters, die verdienen de winst net zo als wij."
Dat feestje ziet er voor Jordi Paulina wellicht net even iets anders uit. “Ik heb morgen om tien uur een tentamen”, zucht hij. "Maar ook ik ga nog wel even met de fans feesten hoor."
Niet veel later gebeurt dat ook. De kantine op Sportpark Voordorp opent de deuren en de tap gaat open. Met luid gejuich worden de jongens onthaald door de uitzinnige supporters. Onder andere Pieters wordt crowdsurfend binnen gedragen.