Waar viert een dakloze Oud en Nieuw? Utrechtse PvdA wil de opvang open

© RTV Utrecht
Utrecht - Als het aan de Utrechtse PvdA ligt gaan de opvanglocaties voor dak- en thuislozen van Kerst tot en met Nieuwjaarsdag open voor iedereen die op straat leeft. Maar wethouder Rachel Streefland (ChristenUnie) wil daar alleen aan als het gaat vriezen. Dat bleek uit een debatje tijdens het wekelijkse vragenuur.
De vragen kwamen van raadslid Ilse Raaijmakers: "In Utrecht willen we dat niemand op straat slaapt, zeker niet tijdens de feestdagen." Ze doelt dan vooral op ongedocumenteerden, dat zijn uitgeprocedeerde asielzoekers en arbeidsmigranten. Als die dakloos zijn hebben ze geen recht op onderdak in de opvang. Dat verandert als het vriest, dan geldt de zogenoemde koudweerregeling. Dan is iedereen welkom voor een bed en een maaltijd. Die regeling wordt betaald door de gemeente. De regeling geldt alleen als het daadwerkelijk vriest.

Binnen slapen

Met de kerstdagen gaat De Tussenvoorziening wel open voor iedereen. Dat betaalt de instelling uit eigen middelen, met hulp van het Leger des Heils en donaties. Ze organiseren dan onder andere een kerstdiner. "Iedereen zou tijdens de kerstdagen binnen moeten slapen, dus ik ben blij dat we dat hebben geregeld", zegt Simon de Jong, teamcoördinator de Tussenvoorziening.
De Tussenvoorziening zou dit willen voortzetten tot en met Oud en Nieuw. "Ik gun iedereen een warm plekje te hebben, juist ook tijdens Oud en Nieuw. Ook voor de veiligheid is daar iets voor te zeggen dat deze mensen niet op het moment van vuurwerk op straat hoeven te slapen."
Om dat te betalen is de hulp van de gemeente nodig. Maar wethouder Streefland weigert dat. "De koudweerregeling is gericht op het voorkomen van gezondheidsschade", zei ze in de raad. "We hebben vaste afspraken met onze partners wanneer daar sprake van is." Maar aangezien we geen witte kerst tegemoet gaan en het dus niet zal vriezen, heeft ze slecht nieuws voor de daklozen. Er komt geen geld als het niet vriest. "Gezien de financieel uitdagende tijden zal ik dat niet doen." Als het alsnog wel gaat vriezen dan komt er wel geld.

Bevlogen

Maar, zo betoogde de wethouder, als de instellingen na Kerst open moeten, dan gaat dat voor problemen zorgen in de bezetting van de opvang. Het is immers de kerstperiode en dan zijn veel mensen vrij.
De Jong van de Tussenvoorziening is het daar niet mee eens. Hij kent ook in deze periode geen krapte. "We hebben heel veel bevlogen medewerkers, die graag zouden bijspringen als dat nodig is", zegt de teamcoördinator tegen RTV Utrecht. "Juist tijdens de periode dat de opvang voor iedereen opengesteld is, worden we ontzettend enthousiast hoe ad hoc mensen reageren en bij willen springen. Genoeg vrijwilligers en medewerkers die hun best willen doen dan."
Raadslid Raaijmakers baalt van het antwoord van de wethouder. "Het is teleurstellend, want we volgen niet het goede voorbeeld van Den Haag en laten dakloze mensen tijdens Oud en Nieuw in de kou staan.”
In Den Haag is de opvang wel voor iedereen open, tot ongenoegen dan weer van wethouder Streefland, die dat tegen de gemaakte afspraken in vindt gaan. Zij vermoedt overigens dat ook dak- en thuislozen met de feestdagen wel ergens onderdak vinden om het met vrienden of familie te vieren.