Veroordeling Bouterse zorgt voor rust in Utrechtse Surinaams-Hindostaanse gemeenschap

Radj Ramcharan
Radj Ramcharan © RTV Utrecht
Utrecht - Ook in Utrecht is opgelucht gereageerd op de veroordeling van Desi Bouterse. De voormalig Surinaams president kreeg vandaag twintig jaar cel voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. "Men is niet blij, maar wel gerust", zegt Radj Ramcharan, secretaris van stichting Asha, een vrijwilligersorganisatie van Surinaamse Hindostanen in Utrecht. "Het moet een plek krijgen binnen de samenleving en ik hoop dat mensen ervan leren."
In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden vijftien politieke tegenstanders van het regime van Bouterse doodgeschoten in Fort Zeelandia. Ramcharan verloor meerdere familieleden door de moorden. Hij hoopt dat de veroordeling voor rust binnen de gehele Surinaamse gemeenschap zorgt. "Dit hele gebeuren heeft Suriname verdeeld." Hij vindt het bijvoorbeeld jammer dat sommige Surinaamse jongeren nauwelijks zijn onderwezen over de gebeurtenissen en dat zij daardoor niet inzien hoe belangrijk het proces tegen Bouterse is.
Juist omdat de Decembermoorden volgens Ramcharan veel Surinamers aangaan, omdat veel van hen een link hebben met een van de 15 slachtoffers. "Suriname is niet groot en iedereen kent elkaar." Hij maakt duidelijk dat het niet alleen een proces is van de nabestaanden van de slachtoffers, maar van een hele gemeenschap.

'Schuldigen wandaden moeten gestraft worden'

Ook hangen de gebeurtenissen volgens hem als een sluier boven de recente Surinaamse geschiedenis. Hij doelt bijvoorbeeld op het proces dat al 16 jaar duurt en op het feit dat Bouterse van 2010 tot 2020 ook nog president was. "Je wilt niet afrekenen met het verleden, het gaat erom dat schuldigen van wandaden gestraft worden. Dit is dan ook een voorbeeld voor de nieuwe generatie."
De 78-jarige Bouterse was niet aanwezig in de rechtbank. Niet voor het eerst tijdens het proces. Zelf ontkent hij betrokkenheid. Het is niet zeker of hij zelf heeft deelgenomen aan de executies in december 1982, maar volgens de rechtbank en het hof heeft hij wel de opdracht gegeven. Ook tegen vier medeverdachten heeft het hof een definitief vonnis geveld. Ex-militairen Ernst Geffery, Iwan Dijksteel, Benny Brondensten en Stephanus Dendoe zijn veroordeeld tot 15 jaar celstraf.
Bouterse kan niet meer in beroep tegen de uitspraak van het hof, omdat er al sprake was van een hoger beroep. Hij kan nog wel een gratieverzoek indienen bij de huidige president, Chan Santokhi. Het is niet zeker of Bouterse de cel in gaat. Dat is aan het OM. Deze instantie moet Bouterse en de andere daders oppakken en verdere invulling geven aan de straf. Ramcharan heeft er vertrouwen in dat het OM in actie komt. "Als je de rechterlijke macht niet vertrouwt, ben je verloren."
Voor Ramcharan is er vandaag in ieder geval een hoofdstuk afgesloten. "Het is nu te hopen dat dit nooit meer gebeurt."