Reizigers die zich niet prettig voelen tijdens protest op station kunnen naar baliemedewerker

© RTV Utrecht
Utrecht - Treinreizigers die zich niet op hun gemak voelen tijdens een demonstratie op een station kunnen een baliemedewerker van de NS om hulp vragen. Vanavond zullen er op veertien Nederlandse stations, waaronder Utrecht Centraal, weer zogenoemde sit-ins worden georganiseerd. Demonstranten gaan op de grond zitten om hun steun te betuigen voor de Palestijnse zaak en uit protest tegen Israëlische luchtaanvallen.
Op het Utrechtse station zijn de afgelopen maanden meerdere sit-ins georganiseerd waarbij per keer tientallen demonstranten aanwezig waren. De geweldloze demonstraties verliepen rustig, al waren er wel leuzen en borden te zien die als kwetsend ervaren kunnen worden. Daarom had de belangenvereniging voor leerlingen in het speciaal onderwijs, de LBVSO, contact gezocht met de NS. "Onze neurodiverse en kwetsbare medeleerlingen geven nu al tijden aan dat zij zich zeer onveilig voelen bij deze demo's vanwege de omvang, sfeer en om wat er gescandeerd en gewapperd wordt."

LBVSO tevreden

De maatregel van de vervoerder wordt positief ontvangen bij de LBVSO. "We hadden liever iemand ter plaatse gehad, maar melden bij de balie voor verdere begeleiding is al een hele winst", zegt voorzitter Elijah Delsink. De NS meldde vorige maand al dat een station geen geschikte plek is voor een demonstratie. "Een grote groep demonstranten zorgt voor hinder voor onze reizigers en brengt de doorstroom van reizigers in het station mogelijk in gevaar. Demonstraties kunnen leiden tot onveilige situaties en een onveilig gevoel bij reizigers en collega's."
Aan de andere kant zei de NS, samen met ProRail, dat demonstreren een grondrecht is dat terecht wettelijk zeer goed beschermd is. De NS kan geen toestemming geven voor demonstraties of deze juist voorkomen. Dat gezag ligt bij onder meer bij de gemeente in kwestie.