Zo stunt je tegen een eredivisieploeg: 5 tips van Spakenburg-spelers voor Hercules tegen Ajax

Oussama Lahri (l) van Hercules en Floris van der Linden (r) van Spakenburg (bewerking RTV Utrecht)
Oussama Lahri (l) van Hercules en Floris van der Linden (r) van Spakenburg (bewerking RTV Utrecht) © Orange Pictures / Geert Lommers
Utrecht - Ze versloegen dit kalenderjaar Groningen, Helmond Sport én Utrecht in de beker en dinsdagavond mocht Spakenburg ook nog lang hopen op een mooi resultaat tegen Excelsior. Dus hoe win je van zo'n profclub? Vijf tips uit Spakenburg voor de collega's van Hercules.

De Utrechtse amateurs van USV Hercules spelen vanavond tegen Ajax in stadion Galgenwaard. Normaal gesproken is het niveauverschil tussen de derde divisie en de eredivisie te groot, maar hopen op een stunt mag altijd. Spakenburg bewees in februari in hetzelfde stadion dat het kan; de tweededivisionist versloeg toen FC Utrecht in de kwartfinale met 1-4. "Elke wedstrijd heeft een kans of een moment dat er wat te halen valt."

Een duidelijk plan

Spakenburgspits Floris van der Linden en verdediger Nick Verhagen zijn hier vrij duidelijk in: het begint allemaal met een helder plan. Wanneer zet je druk? En wanneer zak je in? Hoe bouw je op als zij druk zetten met drie man? Of met vier? Dat soort afspraken zijn cruciaal in zo'n wedstrijd, zegt Van der Linden. "Je ziet ook, als je dat een keertje niet doet, dan spelen ze er gelijk onderuit. Het belangrijkst is ook dat het plan duidelijk is voor het hele team en dat je het met het hele team uitvoert. Dat merk je gewoon: als je als ploeg een organisatie kan vasthouden, dan kan je het heel veel ploegen heel lastig maken."

Vier je overwinningen in de wedstrijd

Je kunt het allemaal wel bedenken, maar uitvoeren is een tweede. Toch, als het lukt, dan kun je elk klein succesje maar het beste meteen vieren. Verhagen: "Als ik puur persoonlijk kijk: als je een verdedigend duel wint, zorg dat je daar blij van wordt. En dat je de rest van het team en de supporters meeneemt. Waardoor iedereen er nog meer achter gaat staan. Dat soort dingetjes. Kleine overtredingen, waardoor zij net niet de counter kunnen instarten. Pak daar je momenten."
Even een klein gebald vuistje of een zwaai naar het publiek; het helpt echt, zeggen de Spakenburgers. Het is volgens Van der Linden voor een team ook belangrijk om op die manier te blijven geloven in het plan. "Als je het terugziet in de wedstrijd, dan merk je ook dat je groeit in de wedstrijd."

Kom je afspraken na

Een open deur misschien, maar als je een duidelijk plan en heldere afspraken hebt, kom ze dan ook echt na. Dat geldt voor elke wedstrijd die je speelt, ook in de derde divisie of nog veel lager. Alleen is de ambiance nu wel wat anders. Je speelt tegen spelers die je kent van tv, in een groot stadion, met een enthousiast publiek.
"Dan kan het ineens zo zijn dat spelers andere dingen gaan doen", zegt Verhagen. "Dat ze ineens voor zichzelf gaan spelen. Je moet wel je hoofd erbij houden." Het komt nu nog meer op details aan, meent Van der Linden, omdat het niveau en het tempo van de tegenstander hoger zijn en de fitheid een stuk groter. "Je wordt er nu extra mee om de oren geslagen als je het niet doet."

Genieten doe je maar na afloop

OK, het is een jongensdroom en je hoort er inderdaad van te genieten, maar overdrijf het niet, zegt Van der Linden. "Daar zou ik een beetje van af blijven, dat genieten. Dat mag je na afloop doen als het resultaat goed is. Ondanks dat het misschien wat arrogant klinkt, maar je gaat er niet naartoe om oeh en ah te roepen in zo'n stadion. Tuurlijk kijk je in de warming-up even en is het heel gaaf en indrukwekkend om mee te maken, maar heb geloof erin dat er iets te halen valt. Elke wedstrijd heeft een kans of een moment dat er wat te halen valt."
Dat publiek, dat is alleen maar een voordeel, meent Verhagen. "In normale wedstrijden word je wel eens moe, maar in dit soort wedstrijden lijkt het of je gewoon niet moe kunt worden."

Neem een dagje vrij … na afloop

Hercules trapt vandaag om 18.45 uur af, maar wat doe je dan de hele dag? Gewoon werken, zeggen beide Spakenburgers. Dat hebben ze tot nu toe voor alle wedstrijden in de beker nog gedaan. "Ik vind het ook altijd wel lekker om gewoon naar je werk te gaan, dat gaat natuurlijk ook gewoon door. Voor mij geen vrije dagen. Ik had vorig jaar wel af en toe een vrije dag na afloop van de wedstrijd moeten nemen, maar dat had meer met de feeststemming te maken", zegt Van der Linden.
Ook Verhagen noemt de afleiding van werk op de wedstrijddag wel fijn: "Je bent dan zo min mogelijk met de avond bezig." Maar een vrije dag, na de wedstrijd kan hij elke Herculesspeler aanraden, zeker bij winst. "Dan is het moment om daar van te genieten. Als je ook kijkt hoeveel je berichten je van iedereen krijgt, vrienden, familie, suppoters. Dan is het mooi om met je telefoon in de hand te kunnen zitten en op iedereen antwoord te kunnen geven."