De een in de Tour, de ander in de Vuelta; wielerbroers Lars en Marijn beleven droomjaar

© RTV Utrecht
Utrecht - Er moet iets in het water gezeten hebben in De Meern toen eind jaren 90 de wielerbroertjes Lars en Marijn van den Berg het levenslicht zagen. Toen ze rond hun zesde op de racefiets werden gezet, had niemand kunnen dromen dat ze zo’n twintig jaar later allebei grote rondes zouden rijden. Toch is dat precies wat er gebeurde afgelopen jaar. Lars mocht naar de Tour de France en Marijn naar de Vuelta.

In de laatste week van 2023 en de eerste week van 2024 kijkt RTV Utrecht terug en vooruit met de hoofdrolspelers uit het nieuws van het afgelopen jaar. Vandaag de wielerbroers Lars en Marijn van den Berg uit De Meern. Allebei reden ze deze zomer een grote ronde en voor allebei mag je 2023 misschien wel het doorbraakjaar noemen.

Grote rondes

Een paar dagen voor de start van de Tour de France kwam bij Lars van den Berg een verrassend telefoontje binnen: “Ik werd ineens gebeld om te zeggen dat ik mee mocht naar de Tour. Dat was heel bijzonder omdat ik er nooit rekening mee had gehouden. We hadden het er binnen de ploeg nooit echt over gehad.” Lars zou eigenlijk naar de Giro gaan, maar hij werd ziek. Een ticket voor de Tour was meer dan een mooie troostprijs. “Het blijft speciaal, de eerste keer Tour de France, dat is toch waar iedereen van droomt als beginnend fietser.”
Ook voor broer Marijn was het een succesvol jaar. Na onder meer een etappezege in de Ronde van Polen - zijn eerste overwinning op het WorldTour-niveau - mocht hij in Spanje ook zijn eerste grote ronde rijden. Hij trok vol verwachtingen naar de Vuelta, hongerig naar winst. “Het was heel speciaal om te rijden, maar het ging niet altijd helemaal zoals ik wilde. Ik begon met een heel goede vorm, maar kwam in een van de eerste etappes ten val. Ik had een grote kans om een etappe te winnen, dus daar was ik niet zo blij mee.” Toch was het uitrijden van de Vuelta voor hem een waardevolle ervaring.

Met vallen en opstaan

Dat vallen hoort helaas ook een stukje bij de sport. Het kostte Lars zelfs een groot deel van zijn seizoen. Bij de eerste wedstrijd van het jaar brak hij zijn arm en moest hij vervolgens weken trainen om weer op niveau te komen. Het jaar ervoor bepaalde een hersenschudding zijn hele seizoen. De vele valpartijen in het peloton hebben een grote impact op de renner.
“Ik heb dit jaar met een mental coach gewerkt om daarmee om te kunnen gaan. Ik heb de laatste drie jaar een paar grote valpartijen gehad dus moest ik leren om de angst voor het vallen wat meer los te laten.” Daar sluit Marijn zich bij aan. “Ik denk dat het een kunst is om daar niet te veel over na te denken, want dan ga je met de rem erop rijden. Dan win je helemaal geen wedstrijden meer en kan je net zo goed stoppen.”

Broers in het peloton

Lars en Marijn zijn zeker niet de eerste wielerbroers. In België had je de Planckaerts, in Luxemburg de Schlecks en in Nederland nu dus de broers Van den Berg. Hoewel ze allebei erg verschillende renners zijn, is het wel bijzonder om die doorbraak samen te beleven, vindt Lars. “Er zijn niet heel veel broers in het peloton en Marijn en ik schelen ook qua leeftijd niet veel. We maken dus allebei alles een beetje op hetzelfde moment mee. Het is supermooi om dit met hem te kunnen delen en op de mooie en minder mooie momenten iemand bij je te hebben die alles begrijpt.”
Ook Marijn heeft de afgelopen jaren veel aan zijn broer gehad. “In het begin ging ik best vaak advies vragen, inmiddels weet ik zelf ook wat beter hoe alles gaat. Maar met mijn eerste Vuelta heb ik Lars toch nog even gevraagd hoe ik het allemaal slim kon aanpakken.”

Geen rivaliteit

Goede trainingsmaatjes, zo zien ze elkaar. Want van rivaliteit is volgens Lars nooit sprake. “We hebben dit jaar samen eens in de kopgroep gezeten. Ik was uiteindelijk weg met een ploeggenoot van Marijn en toen won ik net niet, maar zijn ploeggenoot wel. Marijn wist zich ook niet echt een houding te geven, omdat hij blij moest zijn voor de ploeg, maar hij baalde meer dat ik tweede werd. Ik denk dat je uiteindelijk je familie toch altijd het meeste gunt. Familie staat voor ons allebei op één."

Samen in een ploeg rijden

Ze begonnen als kleine jongens samen in een ploeg, aangemoedigd door hun sportieve vader die zelf triatlons deed. Maar inmiddels zijn hun wegen professioneel gescheiden. Marijn verlengde net zijn contract bij de Amerikaanse ploeg EF Education-EasyPost terwijl Lars nog een contract heeft voor volgend jaar bij de Franse ploeg Groupama-FDJ.
Horen we daar toch een mogelijke reünie? Als het aan Lars ligt, staat de deur open. “Het is sowieso geen geheim dat ik ooit nog hoop met Marijn in een ploeg te rijden. Misschien kan dat wel al gebeuren in 2025.” En dat vindt Marijn gelukkig ook een goed idee. “Het lijkt mij heel gezellig om met Lars in de ploeg te zitten. Even afwachten hoe alles verloopt, maar het lijkt mij in ieder geval heel erg leuk.” Nu maar hopen dat de bazen bij EF Education-EasyPost meelezen.