Woord van het jaar bekend: 'Hebben we allemaal mee te maken gehad'

© Van Dale
Utrecht - Graaiflatie is gekozen tot het Woord van het Jaar 2023, dat hebben hoofdredacteuren Ton den Boon en Ruud Hendrickx van de Dikke Van Dale bekendgemaakt.
Voor wie het even niet meer helemaal scherp heeft, graaiflatie is volgens hoofdredacteur Ton den Boon "het misbruik van inflatie door ondernemingen om de winsten te verhogen of op peil te houden." Het is een woord waar veel mensen het afgelopen jaar volgens hem mee te maken hebben gehad.
Zowel in Nederland als in België kreeg het woord de meeste stemmen. In totaal werden er 15.000 stemmen uitgebracht en maar liefst 65 procent daarvan gingen naar graaiflatie. Op de tweede plek eindigde vreugdebier, derde werd nepobaby. Er waren tien woorden genomineerd: bestuursschaamte, hittefit, sportfluencer, TikTokjustitie, treitertaks, wokewashing en x'en.
Den Boon zelf dacht dat het woord 'bestuursschaamte' ver zou komen: "Dat woord verwijst naar het overheidsoptreden van dit jaar. We hebben met z'n allen het gevoel dat overheden aan het falen zijn." Maar dat bleek niet het geval te zijn.
De titel is een jaarlijkse traditie gestart in 2007. Winnaars zijn woorden die plots opduiken en daardoor verbonden zijn met het jaar. Vorig jaar won klimaatklever, in 2021 was het prikspijt dat de meeste stemmen kreeg.