24 uur les tegen ALS: Utrechtse basisschool haalt bijna 10.000 euro op tegen ziekte

Utrecht - De leerlingen van basisschool De Groene Alm in Utrecht hebben bijna 10.000 euro opgehaald voor stichting ALS via Serious Request van 3FM. Groep 8 kreeg 24 uur les op school en dat ging de kinderen niet in de koude kleren zitten.
De kinderen kregen vakken zoals rekenen en Engels maar er waren ook bijzondere activiteiten zoals een weerbaarheidstraining. En de vrouwen van FC Utrecht gaven een persconferentie. "Hebben jullie een vriend of vriendin? Wat is je lievelingskleur? Heb je contact gehad met andere clubs dan FC Utrecht?" Groep 8 stelde zulke goede vragen dat de speelsters niet overal antwoord op mochten geven.
De kinderen bleven de hele nacht op school en sliepen om de beurt in shifts. In aparte lokalen voor meisjes en jongens lagen matrassen met slaapspullen klaar.
Dat was voor sommigen hard nodig. Een leerling vertelt dat ze aan een project probeerde te werken, maar dat dat halverwege de nacht echt niet meer ging. Maar of slapen dan ook echt lukt? "Anderen waren aan het praten en druk aan het doen."

'Het gaat niet goed, ik ben moe'

Het was intensief voor de kinderen om elk uur iets anders te doen, vertelt docent Michiel Gaakeer. Moeilijke momenten waren er dan ook zeker. "Maar ze hebben het heel goed gegaan, sommigen werkten de hele nacht aan een geschiedenisproject."
Dertien kinderen sliepen helemaal niet, zegt Gaakeer. De nacht hakte er bij hun flink in. "Het gaat niet goed, ik ben moe."

Actie tegen ALS

Gaakeer nam het initiatief voor deze actie. "Mijn oom is overleden aan ALS. Ik heb van dichtbij meegemaakt wat het met iemand doet", vertelt hij. Ook leerlingen en collega's hebben met de ziekte te maken. "Een collega van de andere groep 8 is haar moeder en schoonvader eraan verloren en een vader op school heeft ALS. We zien wat het met hem doet en het is verschrikkelijk. We hopen dat het niet het einde is voor mensen maar dat ze ermee kunnen leven", zegt de docent.
De kinderen twijfelden geen moment toen meester Michiel het idee opperde in de klas. "Ik vind het belangrijk omdat het een hele erge ziekte is", zegt Celine uit groep 8. "Het geld gaat naar stichting ALS en zij proberen een medicijn te maken die de ziekte kan stoppen", zegt ze.

Tattoo

Michiel wist de kinderen nóg meer te motiveren. "Hij heeft beloofd dat hij bij 7500 een tattoo van een Margriet op z'n bovenarm zou tatoeëren, want onze klas heet De Margrieten", vertelt Celine. "Iedereen ging heel erg z'n best doen om het geld op te halen en dat is dus gelukt", zegt ze. "Ja, ze zijn door het dolle heen", reageert Michiel. "Want ik ga dat dus doen."