Winnen van de Grote Prijs van Leidsche Rijn grote verrassing voor rockband Limerent

© Herman Kemperman
Utrecht - Vanuit het Utrechtse muziekpodium Azotod klonken gisteravond de beats en stemmen van jonge muzikanten die streden om de eerste plek voor de Grote Prijs van Leidsche Rijn. De Utrechtse tieners van de alternatieve rockband Limerent gingen er met de prijs vandoor, iets wat ze naar eigen zeggen totaal niet aan hebben zien komen. "Het niveau was ontzettend hoog."
Limerent bestaat uit zanger en lead-gitarist Lena (18), bassist Kaya (17), drummer Cas (16) en gitarist Guusje (17). "Voor de zomer zijn we samengekomen als band", vertelt Guusje. "We maken alternatieve rock. Dat is best wel stevige muziek, met af en toe wat punk en funk sferen." Als jonge band leek het de Utrechtse jongeren leuk om ergens naartoe te werken. Ze schreven zich daarom in voor de Grote Prijs.
Voordat de vier jonge muzikanten mee konden doen aan de talentenjacht, moesten ze eerst de voorrondes door zien te komen. Limerent won toen van 12 andere bandjes. Als Guusje gevraagd wordt wat de band bijzonder maakt zegt ze: "Misschien de energie die we erin steken. We hebben er veel lol in." Wel keek de gitarist met bewondering naar haar concurrenten. "De andere bandjes waren ook leuk. Ik had niet verwacht dat we zouden winnen, want het niveau was ontzettend hoog."
De 17-jarige Guusje zit in haar eindexamenjaar, een drukke tijd voor de vwo-leerling die graag op het podium staat. "Ik moet oppassen dat ik niet te veel doe, maar we gaan 100 procent zeker door."

Tip van vakjury

De winnaars van de Grote Prijs werd aangewezen door een vakjury. Los daarvan was er ook een publieksprijs, die gewonnen werd door Chronic Iconic. Elke band die meedoet, krijgt ook een juryrapport met feedback. "De tip die wij van de jury meekrijgen was dat we meer moeten spelen." Dat is ook precies wat Guusje met haar band van plan is. "Hopelijk kunnen we blijven optreden op plekken zoals de dB’s studio’s en ACU in Utrecht. Het lijkt me tof als mensen gaan moshpitten."

De Grote Prijs van Leidsche Rijn wordt georganiseerd door KLUB19, het jongerenprogramma van Cultuur19. KLUB19 ondersteunt jongeren uit Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern die actief zijn in onder meer het theater, muziek, dans en beeldende kunst. Het doel van de cultuurprogramma's is het huidige cultuurklimaat in wijk 9 (Leidsche Rijn) en wijk 10 (Vleuten-De Meern) te bevorderen en levendig te houden.