Kamperende protestveteraan krijgt veel steun: 'Kerstdiner bij FC Utrecht was een hoogtepunt'

© Luca Berghuis/ RTV Utrecht
Utrecht - Al anderhalve week kampeert Libanon-veteraan Mario van der Beek tegenover de Kromhoutkazerne in Utrecht. Hij gaat niet weg voor hij antwoord krijgt van Defensie in zijn strijd voor eerherstel. "Van iedereen krijg ik steun, maar Defensie laat mij nog steeds in de kou".
Veteraan Mario van der Beek opent een van zijn rode doosjes met oploskoffie. Een aardenwerken ketel gaat op het fornuisje in de tent. Het water pruttelt en in de dubbel geïsoleerde tent is het warm dankzij een kachel. "Ik heb erbarmelijkere omstandigheden meegemaakt op uitzending. Mij krijgen ze niet weg hier".
Op 18-jarige leeftijd werd Mario van der Beek in zijn diensttijd naar Libanon op uitzending gestuurd. Daar hield hij een posttraumatische stressstoornis aan over. Nu procedeert hij al tien jaar tegen Defensie voor eerherstel. Met deze actie wil hij aandacht vragen voor de steken die Defensie volgens hem heeft laten vallen. In het weekend gaat de veteraan naar huis. "Als zij van tegenover er niet zijn, hoef ik er ook niet te zijn. Maandag zet ik mijn tentje gewoon weer op."
Mede-veteranen met een hulphond, militair Marco Kroon, studenten van het University College achter de Kromhoutkazerne, familieleden uit België: uit alle hoeken van het land krijgt Van der Beek steun. Ook zijn tijdelijke achterburen bij de Galgenwaard omarmen de veteraan.
Zo mocht hij op het kerstdiner van FC Utrecht komen. "Ik ben eigenlijk voor PSV, maar ik ben aan het overwegen over te stappen naar FC Utrecht." Op het kerstdiner sprak Van der Beek met trainer Ron Jans. "Hij wilde mijn verhaal horen en vertelde dat de rillingen over zijn rug liepen." Een bijzonder moment voor de veteraan. "Dat hij naar mij luistert, doet iets met je."
Als de koffie klaar is, gaat van der Beek, die zijn herkenbare blauwe Unifil-baret nog niet af heeft gedaan, zijn tent uit. Hij kijkt uit op de Kromhoutkazerne en de drukke herculeslaan. Langsrijdende autobestuurders zien het spandoek en claxonneren naar hem of steken een duim op.

Hoog bezoek

Op het fietspad achter zijn kampement staat een hardloper in fluorescerende kleding te strekken. De twee blijken elkaar te kennen. Het is de luitenant-kolonel van de landmacht, waarmee van der Beek vorige week met zijn advocaat sprak over zijn actie. "Hoe gaat het?", vraagt de officier, die niet bij naam genoemd wil worden.
Ze raken in gesprek over de situaties waarin van der Beek zit en de luitenant-kolonel is begripvol. "Het doet pijn om Mario hier zo te zien. Ik vind het heel jammer dat deze actie nodig is. En spijtig om te zien dat we hier niet eerder uitkomen." Van der Beek is blij dat hij even stopt en dit zegt. "Kijk, dit is een menselijke reactie. Nu nog in de openbaarheid."
Defensie laat weten bezig te zijn met de zaak van Mario van der Beek. Volgens de woordvoerder hebben ze met hem en zijn advocaat gesproken. "Met deze actie onderstreept Van der Beek hoe belangrijk dit voor hem is", aldus de woordvoerder. "We vinden het vervelend voor hem dat hij daar in de kou zit, hij kan beter lekker thuis op ons wachten." Wanneer ze met een reactie komen, kan de woordvoerder niet zeggen. "Zodra wij meer weten, nemen wij contact met hem op."