UMC Utrecht onderzoekt nieuw medicijn om overlijden corona te voorkomen

© RTV Utrecht
Utrecht - Kwetsbare mensen en ouderen worden mogelijk beter beschermd tegen corona. UMC Utrecht onderzoekt een medicijn dat ernstige complicaties en mogelijk overlijden van corona kan voorkomen.
Het medicijn Sunrise-3 is al ontwikkeld, maar zit nu in de testfase. Hoogleraar infectieziekten van UMC Utrecht Marc Bonten: "Het onderzoek heeft twee doelen. Een om vast te stellen of dit geneesmiddel veilig is voor mensen. En dat denken we wel, anders was het nooit zo ver gekomen. En twee of het werkt en daadwerkelijk voorkomt dat mensen het ziekenhuis inkomen met covid." Samen met nog 330 andere testlocaties doet UMC Utrecht onderzoek naar Sunrise-3.

Kwetsbare mensen

De coronapandemie lijkt ver weg, voor kwetsbare mensen en ouderen is corona nog steeds een bedreiging. Patiënten met bijvoorbeeld kanker, diabetes of luchtwegaandoeningen lopen nog steeds risico op ziekenhuisopname of overlijden door corona. De huidige vaccins beschermen deze kwetsbare groep niet goed genoeg.
Bonten: "We zijn op zoek naar een goede behandeling voor kwetsbare personen die het risico lopen om toch nog met covid in het ziekenhuis te komen en aan de ziekte overlijden."
Er is al een ander bestaand middel dat ziekenopnames en overlijdens door corona vermindert, maar dat middel is niet goed genoeg volgens Bonten. "Het heeft bijwerkingen bij andere medicatie en het is erg duur. Daarom is het goed dat er meer medicijnen komen, dan wordt het goedkoper."
Mensen uit de doelgroep kunnen zich aanmelden om mee te doen met het onderzoek. Maar deelnemers moeten dan wel op dat moment corona hebben. "Mensen moeten acute corona hebben, met een positieve test", zegt Bonten. Het is op dit moment lastig om mensen met een positieve test te vinden volgens Bonten. Zo testten mensen zich minder en "mensen staan niet meer zoals in de pandemie in de rij om een vaccin te krijgen of om mee te doen aan een geneesmiddelenonderzoek."
Hoogleraar infectieziekten Marc Bonten over nieuw medicijn tegen corona