Utrecht overweegt aangifte tegen wooncorporatie na illegale bomenkap

© Kerstin Steinhart
Utrecht - Wethouder Eelco Eerenberg (D66) onderzoekt of een aangifte tegen woningcorporatie Woonin mogelijk is. Dat zei de wethouder tijdens het wekelijkse vragenuur in de Utrechtse raad. Eerenberg reageert daarmee op de waarschijnlijk illegale kap van een twaalftal bomen aan de Nolenlaan.
De bomen zijn weggehaald tijdens voorbereidende werkzaamheden voor nieuwbouwproject Nieuw Buurland. Aan de Nolenslaan staan nu leegstaande flats, die worden gesloopt om plaats te maken voor 280 nieuwe woningen. Voor de kap van de bomen was eerder vergunning aangevraagd, maar die aanvraag was weer ingetrokken. Later zou alsnog een vergunning aangevraagd worden om ze alsnog te kappen.
Eerder dit jaar ging de woningcorporatie ook al de mist in met het illegaal kappen van bomen. Wethouder Eerenberg noemt het buitengewoon teleurstellend dat het opnieuw is misgegaan met de illegale kap van bomen door Woonin. De wethouder legt de corporatie een zogenoemde herplantplicht met dwangsom op. “Dat moeten gelijkwaardige bomen zijn”, zei de wethouder tegen de raad. “De laatste stap is dat we dan even kijken of we aangifte moeten doen bij het OM, in verband met een economisch delict.”

Nieuwbouw

De wethouder is in gesprek met Woonin over het herplanten. Normaal gesproken moet zoiets snel gebeuren. Maar, zo benadrukte Eerenberg, de nieuwe bomen zouden last hebben van de aanstaande nieuwbouwwerkzaamheden. En daarom wordt er nagedacht om de bomen na afloop van het project te herplanten.
Commissielid Stefan Gaillard (Stadsbelang Utrecht), wilde weten of de gemeente niet zelf een boete op kan leggen. “Wij kunnen niet een houding beboeten”, zei de wethouder. Die benadrukte dat Woonin erg in zijn maag zit met de situatie.