Probleemvijver Rijkwaterstaat kampt nu met te veel water

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het wil maar niet lukken met de vijver rond het kantoorgebouw Westraven in Utrecht. Het pand is in gebruik bij Rijkswaterstaat. Een betonnen bak rond het gebouw staat al sinds 2009 droog, hij was lek. In 2022 werd de helft van de vijver opnieuw ingericht. Het tweede deel zou dit jaar worden aangepakt, maar dat is niet gelukt. De reden? Een teveel aan grondwater.
Rond 2007 startte een grootschalige renovatie van het kantorencomplex. Dat ging gepaard met veel fouten en problemen. Zo moest het pand een tijd ontruimd worden vanwege trillingen. Ook bleek de gevel verkeerd aangelegd. Grote problemen waren er met de vijver rond het gebouw. Eerst werd die vervuild door extreme algengroei, later bleek het ding zo lek als een mandje.
Aan de voorzijde van het pand is een hele nieuwe vijver aangelegd. Dat is een biologische plas met een houten brug er overheen. Aan de andere zijde, bij het Amsterdamrijnkanaal, ligt de oude betonnen bak er nog steeds troosteloos bij. Daar is niets veranderd sinds 2009.
Tekst loopt door na de afbeelding
De nieuwe vijver van Rijkswaterstaat
De nieuwe vijver van Rijkswaterstaat © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Het Rijksvastgoedbedrijf gaf eerder aan dat de bak in 2023 gevuld zou gaan worden met bomen, planten en struiken. Maar dat idee heeft inmiddels vertraging opgelopen. "We troffen echter een zodanig hoge grondwaterstand aan rond het gebouw dat we de werkzaamheden hebben moeten uitstellen", legt een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf uit. "Op dit moment zijn we nog aan het onderzoeken wat de oorzaak is."

Nieuw lek

Mogelijke oorzaken die al wel aan het licht kwamen zijn een lekke hemelwaterafvoer. "En we hebben een gat gedicht in de aansluiting van de vijver op de betonranden. Dat gat is door onbekende oorzaak ontstaan."
De bedoeling is nu om in februari te beginnen met het aanplanten van groen. Of dat kan hangt af of het grondwater daalt. Eind volgend jaar moet ook dit deel van de oude vijver opnieuw zijn ingericht. Het hele herstelproject van de vijver heeft 4 miljoen euro gekost, daarin zitten nog niet de kosten van de huidige tegenslag met het grondwater.