Opgelichte ouderen in Oudewater en Leusden, OM eist twee jaar cel

© Pixabay
Utrecht - Het OM heeft vandaag celstraffen geëist tegen drie mannen uit Brabant. Zij zouden schuldig zijn aan een vorm van bankhelpdeskfraude. Het trio zou zich daarbij voordoen als bankmedewerker en bij, met name, ouderen rekeningen plunderen. Dat deden ze door heel Nederland, waaronder in Oudewater en Leusden.
Volgens het Openbaar Ministerie gingen de mannen als volgt te werk. Eerst belden ze, uit naam van een bank, hun slachtoffer op met de waarschuwing dat er 'van alles mis' zou zijn met de betreffende rekening. Als ze vervolgens 'beet' hadden, kwamen de fraudeurs langs en vroegen ze om de bankpas en pincode af te geven. Tot slot sloegen ze hun slag en plunderden meerdere rekeningen.
Deze vorm van bankhelpdeskfraude vormt een ware plaag, zegt het OM op de eigen site. Zo zouden er regelmatig op deze wijze mensen flinke sommen geld afhandig gemaakt worden. De oplichters mikken daarbij op oudere en kwetsbare slachtoffers, die aan de telefoon op slinkse wijze flink onder druk gezet worden.

Heterdaad in Oudewater

Vandaag eist het Openbaar Ministerie dus meerdere gevangenisstraffen tegen de verdachten. Eentje van twee jaar, van anderhalf jaar en van één jaar. Zij zouden in wisselende samenstelling toegeslagen hebben.
Twee van de verdachten werden op 5 januari op heterdaad aangehouden in Oudewater. Dat kwam omdat een echtpaar dat telefonisch benaderd werd, het zaakje niet vertrouwde en de politie belde. De rechtbank doet naar verwachting op 22 januari 2024 uitspraak.