Omwonenden boos en teleurgesteld na illegale bomenkap in Utrecht, wooncorporatie gaat door het stof

© Kerstin Steinhart
Utrecht - In de Staatsliedenbuurt van Utrecht heerst onvrede over twaalf bomen die zonder vergunning gekapt zijn. Wooncorporatie Woonin zegt dat de kap niet had mogen gebeuren en betuigt spijt.
Teleurgesteld en boos zijn buurtbewoners in de Staatsliedenbuurt over de illegaal gekapte bomen. Dat benadrukt Kerstin Steinhart van buurtcomité Stalau. Zij zetten zich onder meer in om de buurt groener te maken. "De bomenkap leeft gigantisch in de wijk." Dat komt omdat buurten verstenen en het groen nauwelijks toeneemt, legt Steinhart uit.
"Het had niet mogen gebeuren en het spijt ons", reageert Jolande Uringa van wooncorporatie Woonin. De bomen zijn weggehaald tijdens voorbereidende werkzaamheden voor nieuwbouwproject Nieuw Buurland. Aan de Nolenslaan staan nu leegstaande flats, die worden gesloopt om plaats te maken voor 280 nieuw woningen.
Eerder dit jaar maakte Woonin dezelfde fout bij een woonproject in de Utrechtse wijk Overvecht. Daar werden eind mei 21 bomen illegaal gekapt. Dat het nu weer is gebeurd noemt Uringa "slordig en onhandig".

Opruimen terrein

Waarom het dan tóch misging? Woonin gaf aannemer Veerkracht de opdracht vóór de Kerst het binnenterrein op te ruimen. Dat stond vol met struiken, bouwwerken én bomen. Op die manier zou Woonin beter cameratoezicht op het terrein kunnen houden. Leegstaande gebouwen trekken namelijk criminaliteit aan, stelt de wooncorporatie.
Voor het kappen van de bomen gaf Woonin géén opdracht. Sterker nog: er zou duidelijk zijn gezegd dat dat niet de bedoeling was. Uringa: "We kennen de gevoeligheid en trekken lering uit eerdere fouten."
Maar bij de werkzaamheden bleek het bij het bedrijf toch niet duidelijk te zijn wat precies weggehaald moest worden. "Dus werden er ook twaalf bomen 'opgeruimd'", aldus Uringa.

Andere belangen

Ongeloofwaardig, vindt Steinhart het verhaal van Woonin. Het buurtcomitélid denkt dat er andere belangen meespelen. "Het komt ze op deze manier goed uit, dit is namelijk makkelijker voor de bouw."
Woonin wilde de bomen inderdaad kappen en ter compensatie 86 bomen in de buurt planten. Maar dan pas ná verlening van de vergunning. Na de fout is de gemeente door de corporatie ingelicht en zijn de werkzaamheden per direct stilgelegd.
De corporatie heeft een "pittig gesprek" met aannemer Veerkracht over de situatie gevoerd. Die partij wilde zelf niet reageren op de situatie.