Dit doet Utrecht om Oud en Nieuw feestelijk én veilig te houden

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Utrecht - Om de jaarwisseling feestelijk en veilig te laten verlopen zet Utrecht extra cameratoezicht en een vuurwerkteam in. Ook worden leuke activiteiten voor jongeren georganiseerd.
In de stad vinden verschillende lokale vieringen in bijvoorbeeld buurthuizen plaats. Dit om inwoners een alternatief voor het afsteken van vuurwerk te bieden. Het liefst zou de gemeente zien dat er een landelijk vuurwerkverbod komt, maar het college besloot eerder dit jaar niet zelf een verbod in te stellen. Wel zijn vuurwerkvrije zones aangewezen. Het gaat met name om parken en dierenweides.

Waarschuwingsbrief

Jongeren worden voorgelicht over (illegaal) vuurwerk op bijeenkomsten van JoU (Jongerenwerk Utrecht). Degenen die vorig jaar tijdens de jaarwisseling negatief in beeld zijn gekomen bij de politie ontvangen een waarschuwingsbrief.
Ook organiseert JoU rondom Oud en Nieuw verschillende binnen-en activiteiten, zoals een high tea en tienerdisco. Tijdens de jaarwisseling zijn de jongerencentra in Noordwest, Overvecht, Zuid en Zuidwest open. 250 vrijwilligers zijn aan de slag met activiteiten of om toezicht te houden op straat. Waar nodig gaan ze met jongeren in gesprek.

Cameratoezicht

In aanloop naar de jaarwisseling wordt extra cameratoezicht in zogenoemde 'hotspotgebieden' geplaatst. Zo moet de politie beter en sneller zicht krijgen op vuurwerkvandalen en overlastplegers. Ook houden boa's tot 7 januari een extra oogje in het zeil voor vuurwerkoverlast. En van 18 december tot en met 1 januari zet de gemeente daarbij vuurwerkteams tijdens de late uurtjes in. De politie sluit meerdere dagen aan bij het team.
Met Oud en Nieuw is de politie zichtbaar en aanspreekbaar voor burgers. Bij geweld tegen hulpverleners of situaties waarbij zij hun werk niet kunnen uitvoeren treedt de politie repressief op. Als de veiligheid van inwoners of hulpverleners ernstig in gevaar komt kan de ME worden ingezet. Boa's worden ingezet in wijken waar de jaarwisseling normaal gesproken rustig verloopt.
"Zo streven we ernaar om van de jaarwisseling een feestelijke gebeurtenis te maken voor alle inwoners van de stad", aldus de gemeente Utrecht.