Utrecht over verhoogde terreurdreiging: 'Er zijn al zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De kans op een aanslag in Nederland is reëel. Het dreigingsniveau is daarom verhoogd. Dat maakte de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vandaag bekend. "Het is logisch dat dit in onze stad gevoelens van angst en onzekerheid oproept", reageert de gemeente Utrecht.
Het dreigingsniveau is verhoogd van 3 (aanzienlijk) naar 4 (substantieel). Vier jaar geleden stond het dreigingsniveau voor het laatst op 4. De belangrijkste redenen voor de toegenomen dreiging zijn de oorlog tussen Israël en Hamas en aanslagen in buurlanden van Nederland.
Er is volgens de NCTV vooral sprake van een toegenomen dreiging vanuit het jihadisme, de radicaal-islamitische ideologie die oproept tot een "heilige oorlog tegen ongelovigen". Ook het rechts-extremisme neemt toe. Er wordt online veelvuldig propaganda verspreid, er worden netwerken gevormd en nieuwe contacten opgedaan.

Haat tegen joden en lhbtiq+'ers

Verder is de online haat richting joden en lhbtiq+'ers toegenomen in Nederland, signaleert de NCTV. Een recente trend binnen het jihadisme is het gebruik van Snapchat, schrijft de NOS. Vanuit Snapchat worden "mogelijk vatbare jongeren" doorverwezen naar versleutelde communicatiekanalen zoals Telegram.
Aan het verhoogde dreigingsniveau zijn geen standaardmaatregelen of landelijke adviezen gekoppeld. De gemeente Utrecht laat weten dat het de spanningen in de samenleving ziet oplopen. "Dat blijkt niet alleen uit het toenemende antisemitisme, maar ook uit dreiging die tegen de islamitische gemeenschap wordt geuit."
Het tegengaan van radicalisering, of dat nu gaat om jihadisme of rechtsextremisme, heeft in Utrecht al geruime tijd de volle aandacht, benadrukt de gemeente. "Als driehoek (burgemeester, politie en justitie red.) staan we continu in contact met onze veiligheidsdiensten. De afgelopen tijd hebben we al zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen in de stad, die al passen bij dit verhoogde dreigingsniveau. We blijven de situatie uiteraard nauwgezet monitoren."