Hoogzwangere Rajkowski toch geïnstalleerd als Kamerlid, VVD-zetel niet meer in gevaar

© RTV Utrecht / Lot Schulze
Utrecht - Queeny Rajkowski (VVD) is vandaag toch geïnstalleerd als Tweede Kamerlid. De hoogzwangere Utrechtse leek de installatie te missen maar kon toch naar Den Haag afreizen. "Alhoewel het allesbehalve ideaal is, lukte het me om hoogzwanger bij deze officiële gelegenheid te zijn", schrijft de politica op Instagram.
Hierdoor zit haar partij met een probleem minder. Als ze niet was geïnstalleerd, had de VVD waarschijnlijk een tijdlang een zetel minder in de Kamer. Zolang een Kamerlid niet is geïnstalleerd, kan namelijk ook geen vervanger aan de slag gaan. Rajkowski kan dus nu officieel met zwangerschapsverlof. "Ik duik eerst in mijn babybubbel, maar kom daarna terug."
Alle 150 Kamerleden hebben vandaag een eed of belofte afgelegd. In totaal zijn 67 helemaal nieuw, 13 leden waren eerder al lid, maar de afgelopen periode niet. Uit gegevens van het Parlementair Documentatie Centrum blijkt dat in de nieuwe Kamer 89 mannen zitten en 60 vrouwen. Voor het eerst is er ook een non-binair Kamerlid.
Dertien uit provincie Utrecht
Er zijn inclusief Rajkowski in totaal dertien Kamerleden uit de provincie Utrecht geïnstalleerd. Bijna de helft van de nieuw verkozen Tweede Kamerleden woont in Noord- en Zuid-Holland (47 procent). Deze twee provincies zijn daarmee oververtegenwoordigd, want ongeveer 38 procent van de Nederlandse bevolking woont in deze regio's.
Noord-Brabant (15 procent van de Kamerleden woont hier) en Gelderland (7 procent), qua inwoners de derde en vierde provincie van het land, zijn juist ondervertegenwoordigd.
De meeste Kamerleden zijn geboren in de jaren 70, 51 nieuwe volksvertegenwoordigers komen uit dit decennium. Wel neemt een nieuwe lichting politici steeds vaker plaats in de Kamer. Zo zijn achttien Kamerleden geboren in de jaren negentig, na de verkiezingen van 2017 was dit er slechts één. Mensen uit de jaren vijftig en zestig beginnen plaats te maken voor de generatie die is geboren in de jaren negentig.