Utrecht doet 'vijandige architectuur' die daklozen moet afschrikken in de ban

Een bankje aan de Oudegracht in Utrecht.
Een bankje aan de Oudegracht in Utrecht. © ANP
Utrecht - De Utrechtse gemeenteraad heeft besloten dat het geen straatmeubilair meer gaat plaatsen dat erop gericht is het leven van daklozen te belemmeren. Na de aangenomen motie van Student en Starter en de PvdA is in het Handboek Openbare Ruimte opgenomen dat deze 'vijandige architectuur' niet in het Utrechtse straatbeeld past.
Bankjes met extra leuningen zodat er niet op gelegen kan worden, ongemakkelijke betonnen cilinders om op te zitten of scherpe randen op muurtjes. Het is vooral bedoeld om daklozen te weren en gedrag te sturen, zo betoogden Student en Starter en PvdA in hun eerder ingediende motie.
In principe worden huidige ontwerpen in de stad Utrecht niet aangepast, alleen in "uitzonderlijke situaties waarbij structureel overlast wordt ervaren" kijkt de gemeente of er een aanpassing gedaan kan worden.

Vijandige Utrechtse architectuur op Instagram

De "bitse bankjes" zijn geen Utrechts fenomeen. De Instagrampagina Dutch Hostile Architecture geeft op een cynische wijze een weergave van Nederlands straatmeubilair, dat als doel heeft om af te schrikken.
Op het account komt Utrecht vaak voorbij en ook Amersfoort moet eraan geloven. Zo zijn bijvoorbeeld de onnodig geplaatste leuningen op bankjes van winkelcentrum Hoog Catharijne te zien en worden willekeurige betonnen driehoeken onder een afdak vertoond in Kanaleneiland. "Wauw. De piramides van Kanaleneiland", is de sarcastische omschrijving van het Instagram-account.
In Amersfoort is het lange zitvlak van een bankje verhinderd door kussens, zo is te zien op Instagram. Alleen zijn de kussens van staal en dus zijn deze kussens vooral oncomfortabel schrijft Dutch Hostile Arcitecture erbij.