Fiasco met parkeerapp Utrecht leidt tot crisissfeer: wethouder weigert excuses te maken

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - In het Utrechtse stadhuis heerste vanavond een crisissfeer, meerdere partijen zinspeelden op het aftreden van wethouder Lot van Hooijdonk. De aanleiding is de invoering van een nieuwe parkeer-app die tot veel onvrede leidt. De GroenLinks-wethouder weigert ‘sorry’ te zeggen voor het fiasco. Volgens haar ligt de fout bij haar ambtenaren, die haar niet hebben ingelicht.
“De mensen in Utrecht hebben helemaal niets aan mijn excuses”, zegt Van Hooijdonk in de raad, nadat meerdere partijen, waaronder de VVD, het CDA, Stadsbelang Utrecht, Utrecht Solidair en UtrechtNu! vinden dat er een excuus richting de burgers moet komen. Ook als de druk wordt opgevoerd komt er geen ‘sorry’ over de lippen van Van Hooijdonk.

Niet geïnformeerd

De wethouder geeft ruimhartig toe dat de app een fiasco is. Ook zij ziet dat de parkeerapp moeilijk te installeren is en dat hij gebruiksonvriendelijk is. Maar de wethouder wist van niets, zegt ze, tot het moment dat de app werd ingevoerd. Haar ambtenaren hebben een grote fout gemaakt, meent ze. “Fouten, missers. Dat heb ik nu vijf of zes keer gezegd, maar ik wil het nog wel een keer herhalen”, zegt ze een paar keer tegen de gemeenteraad. De wethouder zegt even vaak dat ze pas bij de invoering van de app wist dat de bewoners moeten betalen voor hun bezoekers. Ook daarover was ze slecht voorgelicht door haar ambtenaren.
Al drie jaar geleden was duidelijk dat het oude systeem met een kortingscode die ingetoetst moest worden op de betaalpaal, zou verdwijnen. Met die code kregen bezoekers korting, maar moesten ze wel zelf aan de paal betalen. Met het nieuwe systeem kan alleen de bewoner betalen voor de bezoeker en moet hij dat later via bijvoorbeeld een tikkie terugvragen bij de bezoeker. Niet iedereen kan dat bedrag voorschieten en velen vinden het ongemakkelijk om het geld terug te vragen.
Van Hooijdonk vindt het systeem waarbij de bewoner en niet de bezoeker betaalt ook ongewenst. Maar, zo beweert ze, haar ambtenaren hebben niet gezien dat dit politiek gevoelig ligt. Die ambtenaren hadden alleen het gevoel dat ze met een software-update bezig waren. Ze vergaten dus de wethouder in te lichten, aldus Van Hooijdonk.
Hoe hebben we het in hemelsnaam tot dit punt laten komen?
Marijn de Pagter (fractievoorzitter VVD)
Veel oppositiepartijen zijn klaar met de wethouder. In het verleden kreeg de wethouder al moties van afkeuring tegen zich die door de complete oppositie werden gesteund. Toen ging het over het debacle met de tram naar De Uithof. Ook nu zien meerdere partijen de wethouder liever vertrekken, waaronder Yvonne Hessel van Utrecht Solidair, die hardop in de vergadering zegt dat Van Hooijdonk zou moeten aftreden. David Bosch van UtrechtNu! is ook klaar met Van Hooijdonk en wil dat ze vertrekt: "Dat is al jaren zo, ze toont nooit enige zelfreflectie."
Andere partijen zijn vernietigend in hun kritiek zoals Gert Dijkstra van EenUtrecht: “Het is dieptriest hoe de gemeente en met name deze wethouder omgaat met participatie.” De VVD heeft het vertrouwen in Van Hooijdonk jaren geleden al opgezegd, en is op die mening nooit teruggekomen.

Spoeddebat

De VVD peilde bij coalitiepartijen wat zij vinden van het functioneren van de wethouder. Hiermee peilt de partij de steun bij de coalitiepartijen voor het indienen van een motie die leidt tot het vertrek van de wethouder. Of de wethouder de laan wordt uitgestuurd zal volgende week blijken, want de schermutselingen vandaag vonden plaats in een commissievergadering.
De VVD overweegt volgende week een spoeddebat over het fiasco rond de parkeerapp aan te vragen. In dat geval komt de voltallige gemeenteraad bijeen. Zo’n spoeddebat kan op brede steun van de oppositie rekenen. Opvallend is de rol van D66. Raadslid Joost Vasters uit forse kritiek op het optreden van de wethouder. Die partij is de op één na grootste coalitiepartij. Het lijkt er op dat D66 de oppositie steunt in haar kritiek, maar het organiseren van een spoeddebat vindt D66 niet nodig.