OM eist cel- en taakstraf voor Utrechtse bestuursleden alFitrah wegens 'tegenwerking rechtsstaat'

De alFitrah-moskee in Utrecht Overvecht
De alFitrah-moskee in Utrecht Overvecht © RTV Utrecht
Utrecht/Den Haag - Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 4 maanden tegen de voorzitter van de Utrechtse Stichting alFitrah. Tegen de secretaris wordt een taakstraf van 200 uur geëist, waarvan 100 uur voorwaardelijk. De rechtbank doet op 22 december uitspraak over de zaak.
De toenmalige voorzitter, een 43-jarige man uit Tilburg, en secretaris, een 40-jarige vrouw uit Tilburg, zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het "tegenwerken van een parlementaire ondervragingscommissie". En dat is tegenwerking van de Nederlandse democratische rechtsstaat, luidt het oordeel van het OM. "Zij kozen voor een wedstrijdje handdrukken met de rechtsstaat."
Eerder werd er in 2019 een parlementaire ondervragingscommissie ingesteld door de Tweede Kamer naar ongewenste beïnvloeding van onder meer religieuze organisaties uit onvrije landen. Iedereen die hiervoor wordt opgeroepen is verplicht om mee te werken. Niet meewerken of onwaarheden vertellen is strafbaar.
De voorzitter van alFitrah noemde het onderzoek en het verhoor van de commissie een "poppenkast" en "schijnvertoning". Hij weigerde om mee te werken.

Valse verklaring

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de twee voormalig bestuurders zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en witwassen. Daarnaast heeft de voorzitter zich ook nog schuldig gemaakt aan het "opzettelijk niet voldoen aan vorderingen van een parlementaire enquêtecommissie" en het afleggen van een valse verklaring (meineed).
Het Openbaar Ministerie beoordeelt de stichting wel als schuldig, maar legt geen straf of maatregel op omdat de stichting sinds begin dit jaar failliet is verklaard.