Mooiste houten gebouw van Nederland staat in Utrecht

© Kip caravans
Utrecht - Kip Caravans heeft de Nationale Houtbouwprijs gewonnen. Hun volledig houten winkel aan de rand van natuurgebied de Haarrijnseplas werd door zowel het publiek als de jury verkozen tot meest unieke houten gebouw van Nederland.
"Iedere dag loop ik hier binnen en ruik ik het hout", zegt verkoopmanager Wim Nell. "Het is een feest op m'n werk te komen." Volgens de verkoper hebben de Kipcaravans en het houten gebouw veel gelijkenissen. "Al bijna 90 jaar maken we caravans en altijd is hout een onmisbaar onderdeel. En daarbij de combinatie met duurzaamheid, die we bij de bouw van onze caravans ook hoog in het vaandel hebben staan."
In Aan Tafel was Robert Jan Booij op bezoek bij de prijswinnaar
Helemaal van hout is het gebouw niet. "We hebben een klein laagje ijzer over de buitenkant heen. Dit is beter voor het gebouw. Want zo hoeven we niet ieder jaar te schilderen en blijft het langer staan."
De binnenkant van de winkel
De binnenkant van de winkel © Kip caravans
Volgens het bedrijf is het gebouw volledig duurzaam. Met warmtepompen, zonnepanelen en vurenhout. "Wij gebruiken materiaal dat de natuur ons geeft. Het hout kost veel bomen. Maar het groeit uiteindelijk ook weer terug." Zegt de verkoopmanager. Zelf plant het bedrijf overigens geen bomen.
De Nationale Houtbouwprijs wordt uitgereikt door het vakblad Het Houtblad. Voor de publieksprijs zijn er in totaal tienduizend stemmen uitgebracht waarvan zo'n 8 procent naar Kip Caravans ging, genoeg om de publieksprijs te winnen van de andere 36 voorgeselecteerde projecten.
Vervolg van de bijdrage in Aan Tafel van verslaggever Robert Jan Booij