Rechter geeft gemeente Utrecht gelijk, bewoners verliezen slag in strijd om Weerdsingel

Eerdere protesten voor het behoud van de rotonde
Eerdere protesten voor het behoud van de rotonde © Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Bewoners van de Weerdsingel Oostzijde hebben een rechtszaak over de herinrichting van hun straat verloren. De bestuursrechter deed uitspraak in de zaak die bewoners tegen de gemeente Utrecht aanspanden. Een kleine stap in een lange strijd tussen de singelbewoners en wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks).
De zaak draait om het Integraal Programma van Eisen (IPvE) voor de herinrichting van de Weerdsingel Oostzijde. Daarin schrijft de gemeente wat de plannen zijn voor de singel. Zo moeten de klinkers plaatsmaken voor rood asfalt en verdwijnt de rotonde. Bewoners moeten in de toekomst op de stoep parkeren en ook de groenstrook aan het water wordt aangepakt.

Geen asfalt

De bewoners willen geen asfalt en de rotonde behouden. Zij maakten bezwaar tegen de IPvE. Maar de gemeente nam hun bezwaar niet in behandeling, omdat een IPvE geen besluit is. En alleen tegen besluiten kan bezwaar ingediend worden. De bezwaren van de bewoners zijn niet nieuw, ze voeren al jaren actie tegen de plannen van wethouder Van Hooijdonk.
De bewoners vroegen de bestuursrechter uit te spreken dat de IPvE wel een besluit is, waartegen bezwaar mogelijk is. Maar de rechter ging daar niet in mee. “Het IPvE is geen besluit en dus konden eisers hiertegen geen bezwaar maken”, schrijft de rechtbank in een toelichting bij het vonnis. De uitspraak is veel sneller dan verwacht. Tijdens de zitting zei de rechter over zes weken uitspraak te doen, en dat was ruim twee weken geleden.
De gemeenteraad zal nog wel een besluit nemen over onderdelen van het plan. De bewoners zijn aan het lobbyen om te kijken of de plannen nog aangepast kunnen worden.