Van Strien ontkent fraude en blijft aan als verkenner

© ANP
Utrecht - Gom van Strien gaat door als verkenner voor de kabinetsformatie. Hij wordt verdacht van fraude, maar ontkent dit. NRC schreef gisteravond dat Utrechts Holdings, een dochterbedrijf van de Universiteit Utrecht, in maart dit jaar aangifte heeft gedaan tegen de PVV-senator.
“Ik heb inmiddels contact gehad met Geert Wilders en de voorzitter van de Tweede Kamer, die mij in overleg met alle gekozen lijsttrekkers als verkenner heeft benoemd en ga door met mijn werk als verkenner”, aldus van Strien in een verklaring.
De aangifte tegen Van Strien is gedaan op verdenking van oplichting en omkoping in verband met aandelentransacties. "Die zijn in mijn ogen ongegrond en ik neem daar met kracht afstand van", aldus de verkenner. Naar eigen zeggen heeft Hij via een persbericht van de aangifte moeten horen. “Mij is niet bekend of dat tegen mij is gedaan, noch hoe het met deze aangifte staat.”
Utrecht holdings is een bedrijf van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum. Het heeft het doel om ontdekkingen die daar gedaan worden, op de markt te brengen. Van Strien was er van 2000 tot 2009 algemeen directeur.