Op de Betonnerie krijgen spullen een tweede kans en zo veel mogelijk kinderen een cadeautje

© RTV Utrecht
Utrecht - Bezoekers van de tweedehandsmarkt de Betonnerie lieten zich vandaag niet afschrikken door het gure herfstweer. De Utrechtse markt staat iedere maand op het experimentele stadsplein Beton-T in Transwijk. In aanloop naar de feestdagen werden er vandaag ook speelgoed ingezameld voor gezinnen die met de feestdagen geen cadeautjes kunnen betalen.
Af en toe is het proppen om vooraan bij een kraampje te kunnen komen. Op het eerste oog verkopen deze vooral kleding. Maar wie daar tussendoor kijkt, komt van alles tegen. Er liggen Lp's, bordspellen, en servies, maar ook cake en vegan hotdogs. Sommige kraampjes spelen hun eigen muziek. Op een klein podium zijn af en toe optredens met zang en poëzie.

Tweede leven

“De hele insteek van de markt is tweedekans”, vertelt Amber Giesen, organisator van de Betonnerie. Tweedekans is een woordspeling die vaker wordt gebruikt voor tweedehands spullen die een nieuwe kans krijgen. “Er zijn heel veel spullen die nog een tweede leven kunnen krijgen. Het is écht niet nodig om alleen maar nieuwe spullen te kopen.”
Bezoeker Luuk is met zijn vriendin meegekomen. “Die komt hier vaker”, geeft hij toe. “Maar het is erg gezellig. Er liggen een hoop dingen die je niet verwacht. Ik kom hier eigenlijk om kleren te kopen, maar het zou zomaar kunnen dat ik met een kopje naar huis ga.” Ook de duurzame aspect van tweedehands kopen spreekt Luuk aan. “Fast fashion is niet het allerbeste voor het milieu, dus probeer ik tegenwoordig zo veel mogelijk tweedehands kleding te kopen.”

Speelgoed

De voordelen van tweedehands spullen gelden wat betreft Giesen ook voor speelgoed. Aan de rand van de markt staat een kraam waar het wordt ingezameld en ook gelijk weer wordt weggeven. Het idee voor de actie begon online. “We lazen dat lang niet iedere ouder geld heeft om tijdens de feestdagen cadeautjes te kopen”, vertelt Giesen. “Er zijn daardoor zelfs kinderen die op hun verjaardag niet eens iets krijgen.”
Een uur na de opening van de markt liggen er een stapeltje cadeautjes. De meesten zijn al ingepakt als ze worden neergelegd. Op sommige zit een briefje met de inhoud, maar deels blijft het een verrassing. Giesen vertrouwt erop dat er goede speelgoed worden neergelegd. “We hebben wel gevraagd of mensen alleen compleet en heel speelgoed neer willen leggen, en natuurlijk of ze het goed schoon willen maken.”