Utrechtse gebouwen kleuren oranje om geweld tegen vrouwen

Het stadhuis in 2019 tijdens een eerdere actie.
Het stadhuis in 2019 tijdens een eerdere actie. © RTV Utrecht / Joost van den Berg
Utrecht - De komende weken worden in heel Nederland gebouwen en andere objecten oranje gekleurd om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Ook diverse Utrechtse gemeenten doen mee aan de actie.
De aftrap van de campagne 'Orange the world' begint vandaag in Amsterdam, maar ook in Utrecht is aandacht voor de actie. Zo zal wethouder Linda Voortman vanavond om 19.00 uur op de lichtknop drukken om het Stadhuis oranje te laten kleuren. Voorafgaand is er een inhoudelijk programma met diverse sprekers.
In Amersfoort is wethouder Micheline Paffen-Zeenni aanwezig op sportcomplex Amerena om de pilaren op het naastgelegen viaduct in het oranje licht te zetten. Vrouwenorganisaties Soroptimisten Amersfoort en Inner Wheel Amersfoort/Leusden zullen hier ook bij aanwezig zijn. In Zeist kleurt het gemeentehuis sinds gisteren al oranje.

Thema

Volgens Orange the world krijgt wereldwijd één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat 45 procent van de vrouwen en meisjes. Het thema van de campagne van de Verenigde Naties is dit jaar "veilig, overal en altijd" omdat geweld tegen vrouwen overal kan gebeuren.
Een van de organisatoren is de Utrechtse organisatie Zonta. Bestuurslid Christel Meijerman zet zich al jaren in voor de verbetering van de positie van vrouwen. "Iedereen moet gelijk behandeld worden, gelijke kansen krijgen en op dezelfde manier gerespecteerd worden. En dat is niet zo. Vrouwen zijn stelselmatig meer slachtoffer van geweld dan mannen", zegt ze.
Door de jaren heen ziet Meijerman wel een verschuiving. "Toen ik Zonta begon in 2010 was dit onderwerp niet echt bespreekbaar. Nu zie je dat er heel veel groepen zijn die er zich voor inzetten. Ook jonge vrouwen, meiden en kinderen", zegt ze.

'Je kon toch wegrennen?'

Ook Melanie Pieper, oud-bestuurder van studentenvereniging Vidius ziet langzaam een verandering. Als bestuurslid zette zij zich in voor een intentieverklaring vanuit verenigingen om de veiligheid voor studenten te vergroten. Bijna 110 verenigingen sloten zich hierbij aan. Tijdens de aftrap van de campagne zal de vereniging hierop terugblikken.
Pieper had een sterke motivatie om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Ze heeft zelf ervaringen waar ze anderen tegen wilde beschermen. "Ik was achttien jaar en werd gedwongen tot dingen waar ik geen zin in had om te doen. Destijds heb ik er niks mee gedaan omdat ik bang was voor vragen zoals: 'Jij bent toch met diegene op date gegaan? Je kon toch wegrennen? Je kon toch schreeuwen? Wat had je aan?"
Pieper was bang voor het stigma en wilde dat traject niet doorlopen. Nu, acht jaar later, hoort ze een veel duidelijker geluid, bijvoorbeeld door de 'me too'-beweging en de verandering in de wet rondom verkrachting.
Sinds de intentieverklaring hebben veel verenigingen de gedragsregels aangepast en zijn er cursussen voor besturen over onderwerpen zoals het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Daarnaast zijn bij sommige verenigingen welzijnscommissies opgesteld. Tijdens de introductietijd worden nieuwe studenten direct gewezen op gewenst en ongewenst gedrag.
Melanie Pieper heeft zich jarenlang ingezet tegen seksueel wangedrag om anderen te beschermen tegen wat haar overkwam:

Verandering blijft nodig

Ondanks een langzame positieve beweging, zijn Pieper en Meijerman er allebei van overtuigd dat actie nog steeds nodig is. Meijerman wijst bijvoorbeeld op de rol van omstanders. "Afhankelijk van wat bij jou past kan je direct diegene, helaas vaak een man, confronteren en vragen of hij weg wil gaan. Je kan ook subtieler op een vrouw afstappen en haar vragen of ze oké is of mee wil naar een cafeetje verderop. Het zijn hele simpele dingen, maar we weten dat mensen vaak omstanders blijven", aldus Meijerman.
Melanie Pieper vindt het ook belangrijk dat de verandering doorzet. "Dat is echt iets voor de lange termijn en het zal de komende tijd belangrijk blijven en daarom blijven ook initiatieven zoals 'Orange the world' belangrijk."
Tijdens de campagne worden debatten, tentoonstellingen en demonstraties georganiseerd en er wordt geld ingezameld om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.