A27 bij Amelisweerd verbreden en bouwen in de polder: dit wil Wilders met Utrecht

Archieffoto, Wilders bezoekt Utrecht in 2017.
Archieffoto, Wilders bezoekt Utrecht in 2017. © RTV Utrecht / Jiri Glaap
Utrecht - Met 37 zetels is de partij van Geert Wilders veruit de grootste van Nederland geworden. Maar hoe denkt de PVV eigenlijk over Utrechtse thema's? Is de partij bijvoorbeeld vóór of tégen de verbreding van de A27? En hoe zit dat met woningbouw?
Wie in het PVV-partijprogramma zoekt op woorden als 'Utrecht' en 'provincie', zal niks vinden. Maar dat betekent niet dat ze geen standpunten hebben over Utrechtse thema's. Om maar te beginnen met Polder Rijnenburg. Komen er wat de PVV betreft daar woningen?
Kort door de bocht: ja, de PVV vindt dat grootschalige woningbouw in die polder mogelijk moet zijn. Ook als op die plek dan geen duurzame energie opgewekt kan worden. Ze zijn overigens niet de enigen die er zo in staan, ook bijvoorbeeld CDA, BBB en Ja21 denken er zo over.
De PVV zegt veel waarde te hechten aan 'goede ruimtelijke ordening' en 'voldoende woningbouw'. Daarom geeft de partij er 'voorkeur' aan om woningen in de polder Rijnenburg te bouwen. Ze steunden daar een paar jaar geleden al een motie over in de Tweede Kamer. De gemeente Utrecht moet de polder proactief als bouwlocatie bestempelen, zei de PVV toen.
Komen er dan toch woningen in dat gebied? Dat hangt uiteraard af van de samenstelling van een nieuwe coalitie. De PVV is in ieder geval vóór.

Hoe zit het met woningen elders in de provincie?

Hoewel Wilders woningen in Utrecht niet specifiek benoemt in het programma, heeft hij wel een algemeen idee. Er moeten simpelweg méér woningen bijkomen, of het nu sociale huur, middenhuur of koop is. Met de kanttekening: deze woningen moeten wel naar Nederlanders gaan. De partij wil af van de voorrang voor statushouders bij de toewijzing van sociale huurwoningen. En houden stikstofregels de bouw van een project in bijvoorbeeld Zeist tegen? De PVV vindt dat dit soort regels van tafel moeten gaan.

'Boeren moeten blijven boeren'

Wat betekent een winst van Wilders potentieel voor boeren in Utrecht? Zij moeten kunnen blijven boeren, vindt Wilders. De PVV is tegen een stikstofakkoord. Dat zal de provincie verdelen, want slechts een kleine meerderheid van de Utrechters gaven aan dat ze boeren liever niet gedwongen uitgekocht zien worden, blijkt uit een analyse van het Kieskompas.

Tegen windmolens

Maar het zijn niet alleen landbouwthema's die de provincie Utrecht verdelen. De komst van windmolens, nog zo'n splijtzwam. 35 procent van de Utrechters zegt vóór windmolens te zijn, 39 procent is tegen, en de rest maakt het niet zoveel uit. De PVV is helder: weg met de 'afzichtelijke windturbines waar ons land mee wordt volgepropt'.

Hoeveel geld gaat er straks naar onze cultuur?

Sinds de oprichting van de PVV is Geert Wilders altijd duidelijk geweest over zijn afkeer van cultuursubsidies. Hij noemde het al vaak 'linkse hobby's'. In het partijprogramma pleit de PVV voor de afschaffing van 'onzinnige kunst- en cultuursubsidies'. Voor het behoud en toegankelijk maken van cultuur erfgoed wil de PVV wél geld vrijmaken.

Gaat er een deel van Amelisweerd naar een extra rijbaan?

Er is jarenlang over gesproken: moeten er bij de snelweg A27 extra rijbanen bij, ook als daarvoor bomen bij het bos Amelisweerd gekapt worden? De PVV is vóór de verbreding van de A27, lieten ze weten aan het Kieskompas. Niet zo gek: 'Meer wegen aanleggen' staat ook in het partijprogramma. De PVV vindt de verbreding een 'goede aanvulling voor de bereikbaarheid van de regio'. De meeste Utrechters zijn het daar niet mee eens, zij zitten niet meer te wachten op een verbreding van de A27.

Asielstop?

Het is hét thema van de PVV: migratie. Nederland moet weer van de Nederlanders worden, aldus Wilders. Grenzen dicht voor migranten en vluchtelingen is daarvoor nodig, staat in het partijprogramma. Wat merken we daarvan in de provincie Utrecht?
Met de PVV aan het roer is de kans in elk geval minder groot dat de spreidingswet slaagt. In de wet staat beschreven hoe de opvang van asielzoekers en statushouders beter over Nederland verspreid kan worden. De partij van Wilders is tegen deze wet. Als het aan Wilders ligt, zouden Utrechtse gemeenten dus ook eerder een opvanglocatie moeten kunnen weigeren. 'Want Nederland zit propvol', aldus het PVV-programma.

In dit artikel bespreken we Utrechtse thema's en de PVV-stem daarover. Of de plannen van de PVV ook werkelijkheid worden, hangt nog af van de te vormen coalitie.