Kinderen nemen de Utrechtse gemeenteraad over

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het is een wekelijks ritueel, het vragenuur in de Utrechtse gemeenteraad. In korte debatjes worden actuele onderwerpen behandeld. Maar vandaag is dat vragenuur heel anders, geen doorgewinterde politici maar kinderen uit groep 8 van twee basisscholen. De vragen van de kinderen zijn heel praktisch, over het vuurwerkverbod of de onveilige verkeerssituatie bij de school.
Sami van de Daltonschool uit Rijnsweerd maakt zich boos over het vuurwerkverbod dat dreigt in de stad. Hij heeft zich goed voorbereid, met cijfers. Zo beweert hij dat er meer gewonden vallen met sporten en in het verkeer. “En dat ga je toch ook niet verbieden.” De gemeente wil het vraagstuk oplossen door een zogenoemd burgerberaad. Maar in dat burgerberaad zitten geen kinderen, tot verdriet van Sami.

Contant betalen

De vraag van Evi is heel praktisch, zij wil graag weten waarom je in steeds minder winkels met muntjes kan betalen. Zij krijgt haar zakgeld contant en heeft nog geen pinpas. Maar het kind kijkt niet alleen naar haar leeftijdsgenoten, volgens haar zijn er ook senioren die moeite hebben met pinbetalingen. Wethouder Dennis de Vries en Eva Oosters nemen elke vraag serieus, maar vaak is het antwoord dat de wethouder daar niet over gaat, zoals het betalen met pin of contant, die keuze ligt bij de winkeliers.
Tekst gaat door na de foto
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De kinderen komen naast de Daltonschool ook van de Maaspleinschool. Op de Oranjebrug bij die laatste school is het volgens Laith voor fietsers niet veilig. Hij vraagt de wethouder om een lagere snelheid voor auto’s, flitspalen bij de stoplichten en meer wijkagenten. En dat is natuurlijk koren op de molen van het huidige college van burgemeester & wethouders. En dus geeft wethouder Dennis de Vries boter bij de vis. “Dit is een serieus onderwerp.” Hij belooft dat het kruispunt bij de brug wordt aangepakt en daarbij krijgt de fietser voorrang. En ook de snelheid gaat omlaag.

Meer speeltuinen

En verder zijn er nog vragen over het gebrek aan speeltuinen voor oudere kinderen in Rijnsweerd. Wethouder Oosters: “Daar zijn we druk mee bezig, we brengen in kaart welke wijken een tekort aan speeltuinen hebben.” Emma wil weten waarom er zoveel weesfietsen in de stad zijn. Het gebrek aan attractieparken in de provincie en in de stad zit vooral Julian dwars. Maar ook hij moet het doen met het antwoord dat de gemeente daar niet echt over gaat, eerst zal een ondernemer zich moeten melden om zo’n park te beginnen.
Tenslotte is er Isa, zij maakt zich druk over het vervolg na de basisschool. “Waarom moet je loten voor een plek op het voortgezet onderwijs?” Ook met die vraag kan wethouder De Vries goed uit de voeten, hij is oud-meester en heeft een deel van het onderwijs in zijn portefeuille. Hij vertelt: “Er is niet genoeg plek. We loten om iedereen een gelijke kans te geven. Dat vinden we wel zo eerlijk.”
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel