PVV naar 37 zetels, in Utrecht winst voor GroenLinks-PvdA: zo stemde Utrecht

PVV-leider Geert Wilders wordt gefeliciteerd na de eerste exit poll van de Tweede Kamerverkiezingen.
PVV-leider Geert Wilders wordt gefeliciteerd na de eerste exit poll van de Tweede Kamerverkiezingen. © ANP
Provincie Utrecht/Utrecht - De PVV is de grote winnaar geworden van de Tweede Kamerverkiezingen. De partij komt uit op 37 zetels. Toch is de partij van Wilders in de provincie Utrecht niet de grootste. Hier stemden de meeste kiezers op GroenLinks-PvdA, ruim 20 procent. Landelijk komt de partij van lijsttrekker Frans Timmermans uit op 25 zetels.
Wil je weten wat het laatste nieuws is rondom de verkiezingen en hoe 'the morning after' wordt beleefd in onze provincie? Lees dan ons liveblog van vandaag:
De overwinning van de PVV wordt gevierd in gemeenten als Lopik, Eemnes en Vijfheerenlanden. In de stad Utrecht en gemeenten ten oosten ervan kleurt het 'groen-roder'. Daar wint GroenLinks/PvdA. Duidelijk is wel dat de VVD zijn hegemonie in Utrecht kwijt is.
De vorige keer kwam de VVD landelijk als grootste uit de bus. Ook in onze provincie werd die partij in bijna alle gemeenten de grootste. Alleen in Utrecht (D66) en Bunschoten (ChristenUnie) kreeg een andere partij de meeste stemmen.

767 locaties

De stemlokalen openden gisteren op 767 locaties in de provincie Utrecht de deuren. Om 21.00 kwam de eerste exitpoll binnen, die geeft een indicatie van de uitslag. De PVV leek met 35 zetels al snel de grote verwachte winnaar. Gl-PvdA volgde met 25 zetels, de VVD met 24 zetels.
Uiteindelijk kwamen er voor de PVV nog twee zetels bij en neemt de partij 37 stoelen in in de Kamer. Naast vreugde bij zijn aanhangers zorgde Wilders' overwinning ook voor de nodige negatieve reacties. Het in Utrecht gevestigde Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlander en VluchtelingenWerk Nederland reageren geschokt.

'Zwarte dag'

Het SMN sprak van een zwarte dag. "We hadden dit niet verwacht. De ontreddering en de angst zijn heel groot", zegt Habib el Kaddouri in een reactie tegen RTV Utrecht. Hij is bang dat moslims en Marokkanen voortaan als tweederangsburgers worden gezien en roept andere partijen op om niet met Wilders in zee te gaan.
Of dat de realiteit wordt, is nog onduidelijk. Wilders vindt dat zijn partij "totaal niet te negeren" is na deze uitslag en zegt daarbij dat hij wil samenwerken. "Iedereen moet over zijn schaduw heen springen, ook wij", zegt hij. "We gaan niet praten over moskeeën, korans en islamitische scholen."
Ook VluchtelingenWerk Nederland maakt zich grote zorgen na de overwinning van de PVV. De organisatie zegt ook niet te kunnen negeren dat de VVD en NSC veel stemmen hebben gekregen. Die partijen willen de instroom van asielzoekers ook flink beperken. "Dit laat zien dat mensen zich zorgen maken over het aantal asielzoekers en de in hun ogen hoge druk die dat legt op voorzieningen in Nederland."
Bekijk hier ons liveblog van gisteren terug.

Regiogenoten in de kamer

Op de lijst van de PVV, met 37 zetels met afstand grootste partij, staat Martine van der Velden op nummer 20 uit Utrecht. Daarmee lijkt ze zeker van een plek in de Tweede Kamer. Namens de VVD nemen waarschijnlijk Queeny Rajkowski (nummer 12) en Judith Tielen (nummer 15) uit Utrecht in de kamer plaats. Agnes Joseph uit Soest (nummer 8) en Olger van Dijk (nummer 18) mogen waarschijnlijk NSC vertegenwoordigen. Marieke Koekkoek staat op nummer 2 van de lijst van Volt, de kans is groot dat ook zij opnieuw mag plaatsnemen in de kamer.
De verdeling staat nog niet vast. De definitieve uitslag moet nog volgen en voorkeursstemmen kunnen voor een andere verdeling zorgen. Nu de PVV de grootste is is die partij aan zet bij het vormen van een coalitie.