Wat is strategisch stemmen? Waarom 150 zetels? Q&A met politiek deskundige Jelle

RTV Utrecht
RTV Utrecht © RTV Utrecht / Michael van Houwelingen
Utrecht - Hoe beslis ik op wie ik moet stemmen? Waarom heeft de provincie Utrecht een relatief hoog opkomstpercentage? Antwoorden op deze en veel meer vragen kwamen vanavond aan bod in de live Q&A met Jelle Lammerts van Bueren, docent aan de Universiteit Utrecht.
Verslaggever Roos van Bijnen opende de livestream vanuit het mediacafé van RTV Utrecht, wat morgen een stemlokaal is en waar inwoners van de gemeente Utrecht hun stem kunnen uitbrengen.
In de inbox waren al heel wat vragen binnengekomen waardoor Roos en Jelle direct aan de vragen konden beginnen. "Op wie moet ik stemmen?", vroeg Ruben zich af. Een direct antwoord kreeg hij natuurlijk niet, maar Jelle tipte wel een aantal tools om toch tot de beste keuze te komen. Ook waren er vragen over strategisch stemmen, uitdagende formaties en het rode potlood.
Verder werd de politiek deskundige goed bevraagd in de livechat. Zo vroeg Marleen zich af wat de beste partij is voor de zorg en wilde Dennis nog even checken of hij bij GroenLinks-PvdA nu dan één of twee vakjes moet roodkleuren.

Feit of fabel

Met een krijtbord met "feit" op de voorkant en "fabel" op de achterkant behandelden Roos en Jelle een aantal uitspraken. Bij "stemmen gebeurt in een afgesloten ruimte" ging het bordje op fabel, want "in de democratie waarin we leven, moet iedereen het tellen kunnen controleren", vertelt Jelle. En gaat een blanco stem naar de grootste partij? Dat is niet het geval. "Die wordt net als een foutieve stem niet meegerekend bij de algemene kiesdeler."
Een ander populair verhaal is dat het weer invloed heeft op de verkiezingsdag. Ook dat is niet helemaal waar. "Het is wel zo dat weersomstandigheden een invloed hebben op de algemene opkomst van de verkiezingen, maar dit is maar heel klein." De algemene opkomst daalt met ongeveer 1 procent als het heel hard regent. Voor morgen is vooralsnog geen regen voorspeld, dus het weer zal volgens Jelle geen grote invloed hebben op de uitslag.
Ben je benieuwd naar alle vragen, antwoorden, feitjes en fabels? De Q&A is terug te kijken via deze link. En zoals Jelle ook al tipte kun je natuurlijk het Kieskompas nog invullen voordat je morgen gaat stemmen.